Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: ...és a zenét egy perces csend követte

Október 5-én a Los Angeles-i Filharmonikusok megkezdték a 2019/2020-as évadjukat. Négy alkalommal – csütörtöktől szombatig esténként, vas...


Október 5-én a Los Angeles-i Filharmonikusok megkezdték a 2019/2020-as évadjukat. Négy alkalommal – csütörtöktől szombatig esténként, vasárnap pedig délután – Samual Barber,  George Gershwin, André Previn (a zenekar egykori karmestere) és Aaron Copland – egy-egy szerzeményét adták elő. A muzsikusokat ez alkalommal is a társulat zeneigazgatója, Gustavo Dudamel vezényelte, a 15 perces nyitódarabban megismerhettük az ígéretes tehetségű, fiatal Julia Bullock koncert- és operaénekesnőt. Meglehet, nehezen hihető, hogy 1983-as búcsúmba szülőhazámtól és hogy új hazaként Amerikát választottam, közrejátszott Gershwin muzsikája is. Még gyermekkoromban, Budapesten láttam a „Kék rapszódia” című filmet (a vállaltan nem történet-hű sztori kevésbé tetszett, ám a zene – és nem csupán a „Rhapsody in Blue” – lenyűgözött. Gershwin-rajongóvá lettem, s az ő kedvéért szívesen autóztam Los Angelesbe Las Vegas-i otthonomból. 


Az évadnyitón a fiatalon, 39 esztendős korában elhunyt zeneszerző-zseni 1925-ben komponált F Piano Concertoját adta elő a filharmonikusokkal Jean-Yves Thibaudet zongoraművész, akinek játékában már számos alkalommal gyönyörködhettem mind a Hollywood Bowlban, mind a Walt Disney Concert Hallban (előzőleg a Dorothy Chandler Pavilionban). Mos is nagy élvezettel hallgattam az ihletett előadását.

A hangverseny kezdetén feltűnt, hogy a zenészek fekete ingben érkeztek a pódiumra; ezt szokatlannak tartottam és kezdetben nem értettem az okát. A koncert befejező darabja Copland „Appalachian Spring Suite”-je volt, s amikor a 23 percben véget ért, Dudamel nem eresztette le karmesteri pálcáját, a hegedűművészek hangszerükön tartották a vonót, a dobosoknak kezükben maradt az ütő és egy percig valamennyi muzsikus mozdulatlan maradt. Ám a szünetben, a műsorfüzetben már olvashattam, hogy a nyári szünetben jobblétre szenderült a Los Angeles-i születésű Jerry Epstein hegedűművész, aki a LAPhilnál kezdte a pályáját, egy időben a zenekar első hegedűse/koncertmestere volt, kiérdemelte a Master of Music címet, s mindvégig hű maradva, 43 év után tőlük ment nyugdíjba. A karmester csak a művésztárs emlékére tartott csendes szünet után fordult a nézőtér felé, hajoltak meg a zenészek és kezdett vastapsba a Tisztelt Nagyérdemű. Megható percek voltak…

Földes Tamás
...E helyütt ajánlom olvasóink figyelmébe, hogy október 18-án, pénteken és 19-én, szombaton este 8 órakor elhangzik a Disney Hallban Bartók Béla egyik legismertebb műve, az 1943-ban az Egyesült Államokban komponált Concerto. A zenekart a korábbi zeneigazgató – jelenleg Conductor Laureate – Esa-Pekka Salonen vezényli, aki 1992-től 2009-ig volt a filharmonikusok zeneigazgatója és az ő irányítása alatt került az együttes a világ élvonalába. Salonen azért vált meg az együttestől, hogy a továbbiakban elsődlegesen komponálásnak éljen. E tevékenységéből ízelítőt kaphat majd a közönség: Los Angelesben lesz a „világ-premierje” a „Castor” című, 12 perces szerzeményének. Az est keretében elhangzik Csajkovszkij D moll hegedűkoncertje is, amelyen közreműködik a belorusz apa és kirgiz anya gyermekeként Svédországban született, 18 éves Daniel Lozakovich hegedűművész. Még kilenc esztendős se volt, amikor már szóló-koncertjével sikert aratott Moszkvában, 2016 óta pedig jó néhány világhírű szimfonikus zenekar vendégeként arat sikereket.

Nincsenek megjegyzések