Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Lónyai Dóra: Hatodszor Magyar Ételek Fesztiválja Los Angelesben

Színes gasztronómiai és kulturális élményben lehetett része annak a több mint 600 vendégnek, 8 csapat ételfőző versenyben indulónak, tuca...


Színes gasztronómiai és kulturális élményben lehetett része annak a több mint 600 vendégnek, 8 csapat ételfőző versenyben indulónak, tucatnyinál is több önkéntesnek, portékájuknak gazdát kínáló árusoknak, akik részt vettek az idén 6. alkalommal megrendezésre került Magyar Ételek Fesztiválján.

A fesztivál hangulatáról a képek tanúskodnak.

Már kora reggel megindult a sürgés-forgás az udvaron, hogy a 10 órakor szállingózni kezdő vendégeket ínycsiklandozó illatok és finom falatok, sütemény különlegességek fogadják. A teremben és udvaron sűrűn felállított asztalok és székek dél körülre már nem maradtak üresen. Telt ház volt! Ki-ki kedve szerint meríttethetett ebből is, abból is amint elérkezettnek látta az időt ebédelésre. Vásárolható volt a versenyre elkészített 8 féle étel és bővítette a választékot a versenyen kívül főzők kínálata is. Volt gulyásleves, palócleves, székelykáposzta, rántott hús, vegetáriánus tál, sertéspörkölt tarhonyával, pacalpörkölt, házi sült kolbász és kakasfej pörkölt, hogy a teljesség igénye nélkül kis ízelítőt adjak a fő ételekből. A sütemények választéka is kitűnő volt, kezdve a kürtőskaláccsal, mákos és diós bejglivel, lakodalmas aprósüteményekkel és tortákkal.

Egy bizonyos: senki sem maradt éhen, mindenki megtalálta az ízlésének megfelelő ételt barátságos árakon.

Legtöbben ebédidőben 12 körül fogyasztották el a kiválasztott ételüket és akik a teremben foglaltak helyet, pergő kulturális programban is lehetett részük. Meglepetésre egyes magyar körökben újnak számító zenekar a Húrok Folk Band játszott igényességgel válogatott ritka magyar népzenét. A zenekar tagjai nem magyarok voltak, de néhány szót tudtak magyarul. Megható volt a miértjük, amiért magyar zenére (is) specializálták magukat: megragadta őket a magyar népi zene és ezért szívhez szólóan muzsikáltak. Ők voltak a rendezvény keret-programjai. Vagyis amikor a Kárpátok csoportja átöltözött újabb előadásukhoz, amikor éppen nem énekelt csengő-bongó hangján népdalokat Tóth Kinga vagy Kiss Erzsike magyar operetteket, ki-mit tud sem zajlott a színpadon, sem a több fordulós tombola nem volt műsoron éppen, és a Reményik Sándor iskola Rontó Bontó néptánccsoportja sem mutatott be érdekes néptáncokat, a tánccsoportok sem invitálták néptánc tanulásra a közönséget, akkor visszatért a zenekar, hogy élettel töltse meg a termet.

De Baky Józsi, a fesztivál életre hozója és főszervezője is talált időt egy kis beugrásra és amikor minden "hivatalos" program véget ért, Ő vette át a tánc alá húzni valót.

Még javából az ebédek fogyasztásával volt elfoglalva a vendégsereg, amikor a csapatok bevonulása kezdődött és a zsűri meghozta döntését. Külön izgalom volt a közönség körében, hogy kinek sikerült a győztes ételekből választania.

A 9 tagú zsűrit Tóth Attila vezette nagy szakszerűséggel és rutinnal. Az ételeket íz és küllem alapján pontozták, majd összeadták a pontokat és így került ki az első 3 díjazott. A zsűri az első helyet a székely káposztának ítélte, második helyen a palócleves, míg harmadik helyen a sült házi kolbász végzett.

Az első három helyezett csapat szép iparművészeti díszítésű díjban részesült és nagy taps volt a közönség ajándéka.

A rendezvényt megtisztelte Széles Tamás főkonzul úr is, aki pár kedves, közvetlen mondattal köszöntötte a résztvevőket és kiemelte, hogy minden magyar rendezvény, ami a Los Angeles-i magyarságnak összejöveteli alkalmat, kulturális élményt nyújt, rendkívül értékes a magyarságunk ápolásában és kolóniánk összetartásában. Ez a rendezvény pedig gasztronómiai élménnyel is gazdagította az összejövetelünket. A főkonzul úr részt vett a zsűri munkájában is, maga is megízlelte mind a 8 verseny ételt.

Aki nem a teremben foglalt helyet, kint is hallhatta kihangosítva, hogy miről van szó bent és többen egy-egy műsorszámra betértek kintről is. Az udvaron a hűvös fák árnyékában külön élet folyt: baráti beszélgetések, különféle portékákat árusítók áruinak szemlélése/vásárlása. Ételek hazavitelre kiválasztása, gyerekek kísérése a felfújt "ugráló vár"-ba vagy arcfestésre.

A fesztivál élményeihez tartozott egy nagyon fontos esemény is: az erdélyi gyermekek javára való gyűjtés. Baky Józsi újítása volt, hogy lehet a legszívesebben és legizgalmasabban adakozni.

Egy gyönyörű kézzel festett népművészeti szekrény volt a díj, Mohos Mónika felajánlásából, amit adakozással meg lehetett nyerni, mégpedig olyan módon, mint amikor Las Vegas kaszinóiban az ember áll a majd leomló pénztömegű gépnél és már csak egy ici-pici hiányzik és az ember ölébe hullik a kincs. Most is ez történt: 1-1 dollárral lehetett licitálni a gyönyörű szekrényre és amikor úgy tűnt, hogy már csak egy dollárt kell bedobni és elviheti az illető a szekrényt, sokáig adódott 1-1 újabb dollár, vagyis úgy tűnt, sosincs vége a licitnek.

Végül az izgalmas játék örömmel ért véget, mert ugyan csak egy személy vihette haza a szép szekrényt, a játékban résztvevők is jólesően nyugtázták, hogy az általuk bedobott pénzt nem Las Vegas masinái nyelték le, hanem fontos jótékonysági célra, jó helyre került a pénzük. $417-t sikerült összegyűjtenünk az erdélyi gyerekek javára!

Ennyit dióhéjban egy vendég és egyben zsűritag tollából. Ha többet szeretnétek látni a rendezvényről, nézzétek meg a Los Angeles-i Magyar Napok oldalt a Facebook-on, a Youtube-ot és talán a Magyar TV-ben is láthattok összefoglalót.

Hálás köszönet Baky Józsinak a kitűnő szervezésért és azért, mert folytatását tervezi minden év októberében - az immár hatéves hagyományra visszatekintő - Magyar Ételek Fesztiváljának.

Lónyai Dóra

Nincsenek megjegyzések