Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Antal Tímea: A születés jogán... Gondolatok Varga Árpád Zsolt legújabb filmjéről

A születés jogán forgatásán Október 18-án, pénteken került sor a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban Varga Árpád Zsolt legújabb dokume...

A születés jogán forgatásán

Október 18-án, pénteken került sor a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban Varga Árpád Zsolt legújabb dokumentumfilmjének bemutatására, amely A születés jogán címet viseli.

Kíváncsian vártam a film bemutatóját, ugyanis a film egy olyan emberről készült, aki hosszú éveken keresztül itt élt Los Angeles-ben közöttünk és akit kedvessége és barátságos természete révén sokan ismertünk, tiszteltünk és szerettünk. Mindig igyekezett észrevenni a szépet és a jót, gyakran dicsért, biztatott mindenkit, és mindig bátran kiállt az igazságért. Mind Los Angeles-ben, mind otthon, támogatta és bátorította ifjú honfitársait a magyar kultúra tanulmányozására, ápolására és továbbadására.

Varga Árpád Zsolt és Czene Ferenc

Jómagam is gyakran részesültem kedvességéből és szeretetéből. Hitet öntött belém, és hogy kivé lettem külhonban élő magyarként az elmúlt 15 évben, az az ő biztatásának és bátorításának a következménye is.

A film Czene Ferenc 56-os szabadságharcosról szól, aki a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház egyik (halálával az utolsó) alapító tagja, valamint a Los Angeles-i 56-os emlékmű felállításának egyik kezdeményezője volt. Ezen felül számos fontos magyar ügyet is eredményesen képviselt.

Czene Ferenc a filmben a Los Angeles-i 56-os szabadságszobor előtt

Varga Árpád Zsolt filmje egy hiánypótló összeállítás a Dél-Kaliforniában letelepedett 56-os magyar generáció életéről. Czene Ferenc mondatai valamint az archív fotók és videóbejátszások révén, a film szemléletesen mutatja be az 1956-os forradalom napjait Budapest utcáin, a magyar nép megpróbáltatásait a forradalom előtti és utáni években és eddig nem látott dokumentumok segítségével tárja fel az emigrációba kényszerült magyar emberek kihívásait, örömeit és nagy tetteit a távoli Amerikában.


Bár szép számban vannak azok a Los Angeles-ben élő 56-os emigránsok, akiket személyesen ismerek – jónéhányukat barátomnak is mondhatom -, és akikkel rendszeresen beszélgetek, mégis ezen film által tudatosult bennem az a tény, hogy milyen nagy dolgokat vittek végbe az 56-os magyarok itt Amerikában. Érdekes részleteket tudtam meg többek között olyan témákról, amelyek gyakran szóba kerülnek. Ilyen például a Los Angeles-i MacArthur parkban, a Mindszenty téren felállított 56-os emlékmű megépítésének néhány részlete. Fény derült arra is, hogy az építkezés éveiben hogyan sikerült nagyon kevés pénzből az 56 láb magas emlékművet felépíteni. Elszántságról, elkötelezettségről tesznek bizonyságot a részletek, és ismét tanúi lehettünk, hogy összefogással akár hegyeket is meg lehet mozdítani. Ki-ki adta a pénzét, idejét, szaktudását, kapcsolati tőkéjét, éberségét, leleményességét, hogy megszülessen az emlékmű, amelyet 56-os nagyjaink a forradalomban elesett társaik tiszteletére emeltek. Felavatása, 1969 óta, az Obeliszk emlékhelyként szolgál, ahol Los Angeles magyarsága minden év októberében tiszteteletét teszi az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ilyen és hasonló emlékművek megalkotásával, valamint magasrangú városi, megyei és állami fórumokon való részvételükkel és felszólalásaikkal az 56-os nagyjaink, igazán méltó rangra emelték az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eszményét szerte Amerikában. Ronald Regan, Jimmy Carter és George W. Bush elnöksége alatt rendszeresen meghívást kaptak a Fehér Házba is.


Különös fontossággal bírnak azok az archív hangfelvételek és rádióműsorok, amelyek a Los Angeles-i közélet 30-40 évvel ezelőtti élményeit elevenítik fel olyan művészekről, illetve szakemberekről, akik napjainkban is köztünk élnek. Igazán jó volt megtapasztalni, azt a fantasztikus örömöt és hangulatot, amellyel 30-40 évvel ezelőtt a művészetkedvelő Los Angeles-i közönség viszonyult Neszlényi Judith zongoraművész előadásához. Azt is jó volt hallani, hogy a 80-as éveiben járó Modrovich Nándornak, a Kárpátok Néptáncegyüttes egyik alapító tagjának, milyen önzetlen tettei voltak sok-sok évvel ezelőtt.


Varga Árpád Zsolt új filmjében, Czene Ferencnek és 56-os társainak életútján keresztül az őszinte, becsületes, hazájáért a távolban is tenni akaró ember képe elevenedik meg követendő példaként mindannyiunk számára.

Köszönet és hála Varga Árpád Zsoltnak e történelmi kordokumentációért és minden kedves támogatónak, aki hozzájárult, hogy ez a csoda létrejöhessen. Szívből kívánom, hogy minél több honfitársunkhoz eljusson ez a tanulságos, sok-sok új információt tartalmazó remek alkotás.

Czene Ferenc és Antal Tímea

Szeretettel és tisztelettel,

Antal Tímea
A Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház alelnöke
A Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház ügyvezető igazgatója

Nincsenek megjegyzések