Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A koronavírus árnyékában: Nemzetközi, interkontinentális, interaktív istentiszteletet tartott a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház

Vasárnap internetes videokonferencia segítségével tartotta meg a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház a vasárnapi istentisztelet...


Vasárnap internetes videokonferencia segítségével tartotta meg a Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház a vasárnapi istentiszteletetét. A koronavírus járvány miatt a rendezvények, így a vasárnapi istentiszteletek is fel lettek függesztve Kaliforniában, de a modern technológia segít abban, hogy a közösségek, így a diaszpórában működő magyar közösségek is tovább működhessenek. A templom első videokonferencia segítségével tartott istentiszteletén a gyülekezet tizenhárom tagja találkozott az interneten Bátori Zoltán lelkipásztor vezetésével.

Bátori Zoltán elmondta: A járvány ugyan távol tart minket egymástól, ugyanakkor össze is hoz minket. Az interneten lebonyolított videokonferencia lehetővé tette, hogy a Magyarországra költözött gyülekezeti tagjaink is részt tudjanak venni az istentiszteleten, így, talán a világon először, a 94 éve fennálló Los Angeles-i Első Magyar Református Egyház nemzetközi, interkontinentális istentiszteletet tartott. Az istentisztelet befejezése után továbbra is együtt maradtunk online, és beszélgetéssel folytattuk az együttlétet, kicserélve gondolatainkat az igehirdetésben elhangzott bibliai tanításról, így téve interaktívvá az interneten zajló eseményt.

Hegedűs Attila presbiter elmondta: A koronavírus járvány visszaszorítása, az emberek érintkezéseinek minimálisra csökkentése miatt a gyülekezet tagjai nem találkozhatnak a hagyományos módon. Ez a helyzet új megoldások keresésére kényszerített minket. Mivel a gyülekezetünk közösség, olyan megoldást kellett találnunk, ahol a közösséghez tartozás élményét, a közös beszélgetéseinket is folytatni tudjuk. Így merült fel az internetes videokonferencia használatának gondolata. Az egyház tagjainak nagy része már nyugdíjas korú, ezért nem volt garantált a siker, de mindenki pozitívan, érdeklődéssel fogadta a lehetőséget. Szerencsére az internet, az okostelefonok ma már bárkinek rendelkezésre állnak, akik pedig idegenkednek a bonyolultnak tűnő technikától, azok egyszerű, hagyományos telefonhívással is be tudnak kapcsolódni a rendszerbe. A terveink szerint a gyülekezet az után is folytatja az interneten videokonferenciával is közvetített istentiszteleteket miután a járvány befejeződik, hiszen ezen a módon azok is jelen tudnak lenni a közösség életében, akik távol vannak, vagy esetleg betegség nehezíti a részvételt. Örülünk annak, hogy a csapást, ami ért bennünket a templom bezárásával a magunk hasznára tudjuk fordítani és bízunk abban, hogy a kicsi de aktív gyülekezetünk megerősödve tud tovább élni és néhány év múlva megünnepelhetjük az Egyház 100 éves fennállását több ezer kilométerre a közösségünk eredeti hazájától.

Nincsenek megjegyzések