Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

LEVÁGOTT SZÁRNNYAL IS REPÜLT - 105 éve született az amerikai száműzetésben meghalt Carelli Gábor operaénekes

Carelli Gábor operaénekes HIÁNYUK MEGRÖVIDÍTI A LÉNYEGET ÉS AZ ÉLETET Felfedező mestere Beniamino Gigli olasz tenor Halottaink. Nem...

Carelli Gábor operaénekes
HIÁNYUK MEGRÖVIDÍTI A LÉNYEGET ÉS AZ ÉLETET
Felfedező mestere Beniamino Gigli olasz tenor

Halottaink. Nemzethalálok.

Az, hogy megrendül az ember, csak három szó. És három önvizsgálat az állapot megvizsgálására. Valóban megtörtént-e bennem, mélyen, úgy igazán, ha nem is addig, oly mélységben, mint mikor apám vesztettem el, vagy anyám halála felett zokogok. Vagyok-e elég hiteles, ha ezt kimondom, vagy csupán felkent darab vaj vagyok egy kenyéren, mit gyorsan, melegítés nélkül mázolok el rajta vagy jobb esetben előmelegítve, jól kiválasztott késsel kenegetem a pék mester munkájának tárgyán?

Tárgyilagosnak lenni, most legalább egyszer, e témában, Uram, add meg ezt a kegyelmi állapotot!  Ritkán tart az ember önvizsgálatot, csak mondja, darálja: fogadd őszinte részvétemet és megy tovább, mert letudta, s meg is vizsgálja önmagát: elég jó voltam-e? Mit szól a külvilág a kimondott, leírt szavakhoz, felkent mondatokhoz? És az ünneplőbe (értsd gyászba!) öltözöttek elmorzsoltak-e egy könnycseppet szemük sarkában, s ki milyen virággal, miféle öltözetben jelent meg a búcsú órájában, kinek az oldalán és milyen volt a bánat megkísértett-varázslott vonása az arcán?

Semmi sem igaz. Minden harc a hatalom sátorlapján terül el. Minden szövetség lebomlik és marad egy lyuk, tátongó űr az Úr palástján. Megfoghatatlan sebességgel átrobog rajta az a vonat, amelyre felkapaszkodott a lázadó énekes, Carelli Gábor.

Fáj kimondani, hogy nincs, hogy elveszett, s ebben a veszésben elveszünk mi is, de még a földi derengésben, hol hisszük, ha hisszük, lesz még hazának, háznak, magyarnak magyarabbnak feltámadása. Papnak hely, hol felolvashat anélkül, hogy bezárnák a szószéket előtte, mint most ideiglenesen bezárták még a templom ajtaját is. De egy énekesnek, hogy egy nápolyi dalt az egekbe reptessen, ez csak földi tülekedés hatalomért, egyéb lomért.

 Álljon ez a határtalan álom most megmerevedve itt, ahol próbálgatom a kulcsait a zárba:

Vigyázzátok legázolt emlékeit. Legalább azokat!

Nem csak nagy művész, kiváló barát is volt Carelli Gábor. Mindig lángoló, száz fokon lángoló százszázalékos. Okos és oktató. Az igazság szerelmese, a hamisság lángperzselője.

Carelli Gáborra, Baránszky Jób László költőre, Kövesdi Pál képzőművészre és Karády Katalinra gondolok képzeletbeli New York-i utamon.

Emlékezés a halott barátokra, az elmúlt időkre, és talán az elmúlt ifjúságra. Az évtizedek során összekovácsolódott New York-i csoport példájára, a Fészek Klubra, mely barátságból, őszinteségből, összetartozásból mindenkor jelesre vizsgázott.

Csütörtök este egy New York-i kórházban időskori leukémiában meghalt Carelli Gábor magyar származású amerikai operaénekes – adta hírül szűkszavú közleményében egy hírforrás 1999 január 22-én. De most, születésének 105. évfordulóján még ennyit sem röppentett fel a Média.

Pápai Erika színésznő, Poznán Béla püspök, Dusky Pirike, Jávor Pál utolsó szerelme, valamint Carelli Gábor, Czinkota Mihály színművész. A fotót New Yorkban készítette. Szíki Károly 1995-ben
Egri kötődése okán – bármikor érkeztem is -, szívélyesen  fogadott. A Szálloda halljában várt.  Ott élt, egy szép hotel 5. emeletén a Central Park mellett. Elegánsan. A legjobb kávét ő főzte New Yorkban, úgy gondolom.

De most csak álltam a torony épület előtt, és nem volt bátorságom benézni. Nem csak azért, mert már ő nincs, hanem mert így akartam őt megőrizni: teli energiával, csupaszívűnek. Nem kívántam azt hallani, hogy a portás visszakérdezzen: I am sorry! Who? Elsétáltam a Metropolitán felé, ahol örökös tag volt, s talán a legtöbb szerepet énekelte. Sok videó felvételemet rejti a fiókom, melyeket vele készítettem. Átfutott rajtam a szándék, hogy csinálok róla egy filmet, halálának 10. évfordulójára…Nem! Azt már lekéstem! Inkább születésének 105. évfordulójára egy DVD-t. Az most lett volna, 2020-ban. És kinek? Emlékszik még rá valaki New Yorkban? Vagy szeretett városában, Egerben, mond még valamit a Krausz Gábor név, aki Carelli világhíres Gábor lett? Szárnyalt, amikor egri éveiről mesélt. Szmrecsányiról, nagyapjáról, gyermekkori futamairól. Ezeket őrzöm egy fiókban. Halott kópiák.

Együtt a Fészek Klubban, a 69. utca pincéjében Kövesdi Palival, Bánffy Edittel, Dr. Szabó Gusztávval és Krencsey Mariannal, Cserey Erzsivel, Czinkota Miskával, megannyi színművész barátommal… Érti mindenki, hogy kikről beszélek? Aligha. De leírom, mert a nemesi származású Krencsey Vilmos és Lackner Anna leánya Marianne és a zsidó származású Carelli Gábor művészbarátsága örök példa. Megörökölt példa nekem. Talán kevesen tudják már, hogy Marianne, Makk Károly első felesége volt. Ez nem intim Pista pesti módra, hanem New York-i öröm, hogy kisugárzik az egykori debreceni színészkolléga sikere ide a Metropoliszba, vagy ahogy Varga Laci bátyám nevezte: Cement Bábelbe is. És ezt az élményt Carelli Gábor köti össze.

Ez egy vallomás. Nem! Két vallomás, amelyet Törőcsik Marival játszott Marianne. 1956. április 25-én A művésznő hintaja begördült. A forradalom hamarosan elsodorja őt és csak 1996 december 17-én kapja meg a művészdiplomát New Yorkban, osztályvezető tanárom, Huszti Péter aláírásával. 30 emigrációs év után! Úgy gondolom, ennyivel tartoztam kedvenc színésztanáromnak és Krencsey Marianne-nak, hogy ezt leírtam.

A forradalom leverése után, 1966. augusztus 2-án Aczél György bürokrata bolsevik miatt férjével együtt disszidált a nagy ismeretlenbe.  1968. április 16-án 2 2 évi szigorított, büntetés-végrehajtási munkahelyen letöltendő szabadságvesztésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték őket a haza elhagyása miatt. Ezért mondom mindig és kiabálom: a gyilkosokat néven kell nevezni! Az egykori magyar filmcsillag pályája derékba tört a pohos diktátorok miatt. Megbocsáthatatlan bűn. Nekem Isten ajándéka, hogy már az 1980-as években megismerhettem őt. Cserey Erzsi és Carelli Gábor mutatott be neki.

Cserey Erzsi! Túl hosszú és túl fájdalmas fejezet ez. Beteg lett, életveszélyes állapotban hazalopták, betették egy elfekvőbe és meghalt. Gyanús körülmények között eltüntették. Nincs sírja, hamvairól senki nem tud semmit…

Carelli Gábor egyszerűbben ment el közülünk, de félő, hogy nagyon kevesen emlékeznek már rá azok közül is, akiknek jelentett valamit. Ha nem is a teljes Carelli CD-t, mert azt nem volt módjában megvásárolni egri vagy New York-i utazásai során, de ki lehet nyitni az interneten a neve alatt néhány feledhetetlen számot! Például: Bizet: Gyöngyhalászok - Nadir-Zurga duett (Carelli Gábor, Jámbor László). Popular Videos - Gabor Carelli a másik ajánlatom. Vagy érdemes időtöltés lenne elolvasni az Utam a Metropolitanbe című könyvét. Nem sok magyar énekes jutott ily magaslatra, s a feledés köde pedig milyen gyorsan leereszkedett!

Szíki Károly

1 megjegyzés

  1. Ki mondta neked kedves újságíró,h."száműzetésben" halt meg Carelli Gábor..?Karriert akart egy szabad országban,nem pedig gázkamrában meghalni egy náci haláltáborban fiatalon valahol Európában.Inkább arról is írhattál volna,h.-mi lett Carelli(Krausz)lánytestvérével,és a szüleivel..?Túlélték e holocaustot..?

    VálaszTörlés