Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Bogár Gyula: A Los Angeles-i Szabadságharcos Emlékmű felállításának története

 Bogár Gyula, a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű tervezője és eredeti kivitelezője írása a szobor megszületésének történetéről: ...

 Bogár Gyula, a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű tervezője és eredeti kivitelezője írása a szobor megszületésének történetéről: 


Az Emlékmű világviszonylatban egyedülálló kezdetétől fogva.  A Magyar Szabadságharcos Nemzetőr Világszövetség határozta el 1963-ban, hogy szobrot állítanak az 1956-os hősök emlékére. A Magyar Házban pénzt gyűjtöttek a szoborra, a tervezésért $3,500 kérnek. Mondtam, hogy a szobor nem üzlet, ha nincs más én elválalom ingyen. Akkor nem tudtam, mire vállalkoztam. 

Öt vitákkal teli év következett, mindenkinek volt beleszólása. Orosz típus, ez se jó, az sem jó. A bronz dombormű és a turul már ki volt öntve, nos a kétfajta gombhoz tervezzek kabátot. 1956-ban volt a forradalom, akkor legyen 56’-0” magas, de milyen? Gömbölyű oszlop nem lehet, négyszögletes millió van. Olyan kellene, ami nem létezik. Összekevertem a szögeket az alakokkal. Így lett egyenlőtlen szárú háromszögből kiinduló, trapéz alakban végződő obeliszk. Nem hiszem, hogy a világon valahol létezik ilyen. 

Milyen anyagból legyen? Fa, vas nem megfelelő, beton, az a járda is, az se lehet. De mégis legyen időálló, és legyen olyan, amilyen még nincs. Zúzott fehér kvarc fehér cementtel keverve erősebb, mint a kaviccsal kevert beton, több ezer évig eláll. A georgiai fehér kvarc csillog a napfényben, éjjel az autók lámpa fényében. Így lett fehér cementtel kevert kvarc az anyaga.


Viták voltak, hogy hol legyen felállítva az Emlékmű. Los Angeles egyik leghíresebb parkjában, a MacArthur Parkba lett a döntés. Éjjelenként dolgoztam a terveken, készültem az engedély kérésére. A public parkban 11 különböző szakosztály dönti el az engedély kiadását. Volt vagy 15 kérvényező, nem tudtam mikor kerül rám a sor, álmosan ültem le a székre. Majd szólítanak, Hungarian Freedomfighters Monument. Bemutatkozom, majd mondja az előadó: Mr. Bogar, public parkban 18 feet a maximum magasság, 30 nap múlva jöjjön vissza az új tervvel. 

Nem tudtam szólni, mint kivert kutya hagytam el a termet. Nem tudtam mit tehetek, keserves hetek következtek, vissza se megyek, gondoltam. Közelgett a 30 nap. Mintha valaki sugallta volna, hogy a perspektivikus rajzra tegyem rá a szponzorok nevét. Megtettem. Izgulva mentem másodszor az engedélyért, a rajzköteget az asztalra tettem és vártam a soromra. 

Vagy egy óra múlva szólítottak, kérdezték mi az, mi az új terv. Mondtam, hogy én nem változtathattam rajta, a szponzorok nélkül, akik neve ott van a rajzon: Nixon USA elnök, George Murphy CA governor, Sam Yorty LA polgármester, Ronald Reagan stb. Láttam, hogy mindenki nézi a rajzot, majd megszólal a Building and Safety képviselője. Mr. Bogar, majd levélben értésijük a döntésről. 


Kétes érzésekkel hagytam el a termet, ezek nem változtathatják meg a törvényt, valahol a városon kívül talán megengedik – tűnődtem magamban.  Letörve tehetetlenül vártam az elutasító levelet. Megjött, olvasom, nem akartam hinni a szememnek, Értesítenek, hogy az engedély átvehető a pénztárnál.

Ilyen előzményekkel jött létre a Los Angeles-i Szabadságharcos Emlékmű. A szobor története, és a kivitelezés munkálatai Bogár Gyula könyvében olvasható.

2 megjegyzés

  1. Hiányzik Apukám, Czene Ferenc, és jó barátja, Ecsedy Árpád szerveszkedés. Mind kettö már meghalt, de nálam vannak az eredeti adományozók lista.

    VálaszTörlés
  2. Hiányzik Apukám, Czene Ferenc, és jó barátja, Ecsedy Árpád szerveszkedés. Mind kettö már meghalt, de nálam vannak az eredeti adományozók lista.

    VálaszTörlés