Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - Houdini sírhelye: Machpelah Cemetery, Queens, New York

  Harry Houdini, született Weisz Erik (Budapest, 1874. március 24. – Detroit, 1926. október 31.) magyar származású amerikai illuzionista és...


 Harry Houdini, született Weisz Erik (Budapest, 1874. március 24. – Detroit, 1926. október 31.) magyar származású amerikai illuzionista és bűvész. Minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze. 

A VII. kerületben született Budapesten, de mégis azt állította, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot. Fiatalkorában volt cipőpucoló és újságkihordó fiú is, majd felismerte a lehetőséget a bűvészetben. Trükkjei miatt kezdetben a „Kártya királya” (The King of the Cards) majd később a „Bilincsek királya” (The King of Handcuffs) névvel illették. De nem csak a bűvészetben jeleskedett, hiszen 1916 és 1923 között öt filmet is készített.

Kilenc alkalommal választották meg az Amerikai Bűvészek Társaságának elnökévé és a londoni bűvészek klubjának is volt elnöke. Néhány kivétellel maga találta ki trükkjeit, csak négy segítőtársa tudta a legnehezebb mutatványok megoldását. Volt azért egy-két olyan száma is, amelyet ők sem ismerhettek és a mester tudta csak a titkot. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Houdini 52 éves korában hunyt el 1926-os halloween-en, miután egy McGill Egyetem hallgatója hasba ütötte, aki azt követelte Houdinitől, hogy igazak-e a legendák acél hasára, de nem adott időt Houdininek, hogy felkészüljön az ütésre. Ez a kezeletlen vakbélgyulladással együtt Houdinit halálra ítélte, és felesége, Bess karjaiban halt meg.


2000 ember vett részt a temetésén, ezt követően egy családi telken vették részt a Machpelah temetőben, egy zsidó temetőben a Queens-i Glendale-ben (82-30 Cypress Hills Street, Queens, New York, 11385, United States). Bess, annak ellenére, hogy sírköve volt mellette, valójában nem temették el Houdini mellett, mivel nem volt zsidó, és halálának dátuma a sírkövén üres maradt.

Az Atlas Obscura szerint régóta feszültség van a temető és a Scrantonban található Houdini Múzeumot is működtető Amerikai Bűvészek Társasága között. A mágusok az alulfinanszírozott temetőt azzal vádolták, hogy a sírhely darabjait eladták, és általában hagyták, hogy emlékhely tönkre menjen, a temető pedig azzal vádolta a bűvészeket, hogy behozták azokat a vandálokat, amelyek kárt okoztak a sírhelyen.

Maga Houdini sírja a Weiss család többi tagja között áll. Egy gránit pad emlékműhöz vezet, ahol egy nő gyászol Houdini mellszobra alatt, amely az Amerikai Mágusok Társaságának emblémája fölé magasodik.


Legutóbb 2011-ben az Amerikai Mágusok Társaságának egy csoportja, akik Houdini Commandóknak hívták magukat, készítettek egy másolat mellszobrot (az egyik másolatból öntötték), és egy gerilla-helyreállítási művelet keretében elhelyezték. Úgy gondolják, hogy a mellszobor az egyetlen vésett kép, amelyet a zsidó temetőben található. 

A nagy menekülő művész végső nyughelyénél időnként néhányan még mindig összegyűlnek, hogy várják a halál elől való menekülését.

Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.

Nincsenek megjegyzések