Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Válasz a Tiltakozás a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű felújításával kapcsolatban

 Az Amerikai Magyar Hírlap Online felületén beszámoltunk a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű felújításáról : A magyar állam kezde...


 Az Amerikai Magyar Hírlap Online felületén beszámoltunk a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű felújításáról: A magyar állam kezdeményezésére és anyagi támogatásával felújításra került a Los Angeles-i '56-os emlékmű.

A beszámolóval kapcsolatban Bogár Gyula, a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű tervezője és eredeti kivitelezője a Széles Tamás főkonzul számára írt, a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levélben tiltakozásának adott hangot, és felhívja a figyelmet az emlékmű felújításával kapcsolatos munkálatok problémáira, a felújítás jogi átláthatóságának kérdéseire és kivitelezésének szakszerűtlenségére.

A tiltakozásra érkezett válasz nyílt levélben Jakabffy Zsolt, a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház lelkésze által közvetítve, a felújítással kapcsolatban közreműködő Los Angeles-i személyek és szervezetek által aláírva:

A Los Angelesben élő magyarság azon tagjai, akik évente járnak az ’56-os emlékműhöz megemlékezni, és a hősök emléke előtt tiszteletet tenni, régóta tapasztalták, hogy szükséges lenne az emlékművet sürgősen felújítani. A beton több helyen letöredezett, helyenként nagyobb darabok hiányoztak már belőle, a lámpák nem működtek, több hiányzott is. 

Ezért a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház és egyéb helyi egyházi közösségek képviselői, cserkészcsapatok, névlegesen a 17-es sz. Könyves Kálmán Cserkészcsapat, a 49-es sz. Árpádházi Boldog Erzsébet Cserkészcsapat, a 8-as sz. Juliánus Barát Cserkészcsapat képviselői, a Magtár vezetői, a Kárpátok Néptáncegyüttes vezetője, illetve a Tollas Tibor Öregcserkész Egyesület képviselője, helyi vezetők, akik szívükön viselik a magyar megemlékezés e rendkívüli emlékművét, az elmúlt időszakban több alkalommal találkoztak azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a sürgető felújításra. 

A munka sok részből állt. Nem csak pénzre volt szükség. Városi és hatósági engedélyek beszerzése, ütemterv elkészítése, szakember keresése, és maga a kivitelezés. Sok Los Angelesben élő magyar ember több hónapos munkája kellett ahhoz, hogy a felújítás megvalósulhasson. 

A műemlék tulajdonosi jogait gyakorló Los Angeles-i Önkormányzat megadta az engedélyeket, és szinte naponta járt a munkálatok helyszínén, hogy ellenőrizze azok rendes menetben történő betartását. Ezen hatóság ugyancsak köszönetét és elismerését fejezte ki az elvégzett munkáért. 

A jelenlegi Magyar Kormány nagyra értékeli a szabadságharcosok bátorságát és önfeláldozó hazaszeretetét, így mint annyi más alkalommal, biztosította az anyagi forrást a magyar emberek számára sokat jelentő Los Angeles-i emlékmű felújításához. 

Nagy örömmel várjuk az októberi megemlékezésre mindazokat, akik hisznek az összefogás erejében, a magyar jövőben, és büszkék az ’56-os magyarokra, akik akár az életüket is készek voltak feláldozni a hazájukért. Ez az emlékmű már 52 éve áll és mindaddig állni fog, amíg lesznek magyarok, akik 1956 szellemében képesek lesznek összefogni, és akiknek fontos a magyar múlt, jelen és jövendő. 

Aláírók:
Balog-Sipos Éva, 49-es sz. Árpádházi Boldog Erzsébet Cserkészcsapat
Garai Tünde,
Jakabffy Zsolt, San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház
Jánossy Mária, Magtár – Hungarian Cultural Alliance
Kass Pál, 8-as sz. Juliánus Barát Cserkészcsapat
Latkóczy László, 17-es sz. Könyves Kálmán Cserkészcsapat
Tóth Attila,
Varsányi Csaba, a Kárpátok Néptáncegyüttes vezetője

Nincsenek megjegyzések