Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A magyar állam kezdeményezésére és anyagi támogatásával felújításra került a Los Angeles-i '56-os emlékmű

 A Los Angeles-i Főkonzulátus a Facebook oldalán számolt be róla , hogy a Nemzeti Összetartozás Éve keretében a magyar főkonzulátus kezdemén...

 A Los Angeles-i Főkonzulátus a Facebook oldalán számolt be róla, hogy a Nemzeti Összetartozás Éve keretében a magyar főkonzulátus kezdeményezésére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzetpolitikai Államtitkárság anyagi támogatásával sikerült felújítani az '56-os emlékművet, ezzel is adózva szabadságharcosaink emléke előtt.


A felújításról, a felújításban résztvevőkről riportot készített a magyarországi közmédia Öt kontinens című műsora. A riport az alábbi linken megtekinthető (a műsor 1.07 percében kezdődik):

Los Angelesben 1969-ben emlékművet állítottak az 1956-os forradalom hőseinek. Minden évben itt tartják az október 23-i megemlékezéseket. A hatalmas turulmadárral díszített oszlopon is fogott azonban az idő vasfoga. A magyar szervezetek összefogásával és anyaországi segítséggel sikerült felújítani a magyar közösség számára fontos jelképet. 

A Freedom Fighter Memorial már 1969 óta dísze a Los Angeles-i Mindszenty térnek. A mintegy 20 méter (nem véletlenül 56 láb) magas emlékmű Domján Árpád alkotása. Ez az a hely ahol az itt élő magyarok fejet hajthatnak a forradalom hőseinek emléke előtt minden évben. Nagyon sokat jelent azoknak is akik átélték a pesti eseményeket. Az emlékművet ők állíttatták. 

Tóth Attila 56-os menekült, volt cserkészvezető:
Az egyik legkorábbi emlékeztetője volt a forradalomnak a magyarság adakozásából és munkájából, mert az alapokat is magyarok ásták.

Az emlékművet az elmúlt évtizedekben megviselte az idő, szükségessé vált a felújítása. 

Széles Tamás, Magyarország Los Angeles-i főkonzulja:
Mondjuk az hogy az utolsó pillanatban történt ez a felújítás, hiszen amikor hozzányúltak a szoborhoz, akkor nagyon sok helyen már annyira szétmállott állapotban volt, hogy bármikor összedőlhetett volna. Én azt gondolom hogy amit 1969-ben az akkori emigráció magyarjai állítottak az 56-os szabadságharcos hősök emlékére, tiszteletére, az most további évtizedekre a felújítás követően ki fogja szolgálni az itt élő magyarokat.

Az emlékmű felújítása, csakúgy mint az állítása is egy összefogás eredménye. A kaliforniai magyar szervezetek a magyar államtól kaptak támogatást a szobor rekonstruálására. A munkát tavaly november végén kezdték el, decemberben  pedig már be is fejeződött a felújítás.

Jakabffy Zsolt Attila, református lelkész, San Fernando-völgyi Magyar Református Egyház:
Nagyon nagyon tetszik az eredmény, a végeredmény. Különösképpen egy-két apró részlet amit hozzátettek, többek között az a macskaköves rész ami itt van előttünk, ami emlékeztet a pesti utcára, és alig várom már hogy az egész város 56-os közössége láthassa és méltóképpen tudjuk a 65. évfordulót remélhetőleg már itt kinn a szabadban október 23-án megünnepelni.

Nemcsak a szobrot újították fel hanem a közvetlen környezetét is. Méltó helyen emlékezhetnek ismét a diaszpórában élő magyarok az egykori hősökre.

Balogh-Sipos Éva, csapatparancsnok, 49-es Árpád-házi Boldog Erzsébet leány cserkészcsapat:
Minden évben jövünk, amikor van a megemlékezés, ugyanis édesapám mivel erdélyi 56-os, ami azt jelenti, hogy 58-ban a börtönbe vitték, mivel szimpatizáltak az 56-os forradalommal. 20 évet kapott, és hat évet ült ott. Tehát ezért nekem nagyon fontos minden, áldott 56-os megemlékezés, október 23-a.

A felújított szobrot a magyar szervezetek képviselői is körbejárták. A magyar állam folyamatosan támogatja ezeknek a szervezeteknek a működését.

Széles Tamás, Magyarország Los Angeles-i főkonzulja:
Nem csak a Kárpát medencében, de a diaszpórában élő magyarság gondjaira, lehetőségeire, a munkájuknak a segítésére is odafigyelünk, mindenféle területen. Ösztöndíj programon keresztül, ez lehet olyan is, hogy ösztöndíjas suli, vagy innen mennek haza tanulni fiatalok, és egyéb programok támogatásán keresztül. Az ilyenekre is oda tudunk figyelni, hogy hogyan tudunk olyan emlékműveket akár állítani, akár a meglévőket karbantartani, rendben tartani, hogy mindenkinek a megelégedésére szolgáljon.

A márvány obeliszk Los Angeles egyik legmagasabb emlékműve. A csúcsán lévő turulmadár árnyékában nem csak október 23-án gyűlnek össze a kaliforniai magyarok. Az emlékezés szobra előtt sokan állnak meg és elevenítik fel a forradalom eseményeit, aminek egy pillanatát a bronz dombormű is őrzi.

Nincsenek megjegyzések