Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

300 ezer kanadai dollárt hagyott hálából egy kanadai magyar a szolnoki kórház kardiológiájára

Gulácsi házaspár  Mintegy 300 ezer kanadai dollárt, azaz csaknem 70 millió forintot hagyott a szolnoki Hetényi Géza Kórházért Alapítványra e...

Gulácsi házaspár
 Mintegy 300 ezer kanadai dollárt, azaz csaknem 70 millió forintot hagyott a szolnoki Hetényi Géza Kórházért Alapítványra egy kanadai magyar férfi, Gulácsi István, aki az intézmény kardiológiai osztályát jelölte meg kedvezményezettnek, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet hétfőn közleményben az MTI-vel.

A szolnoki kórház főigazgatója, Piroska Miklós elmondta, hogy az intézményüket Kanadából kereste meg Alberta állam tiszteletbeli konzulja, Szenthe Sándor azzal, hogy egy kanadai magyar, Gulácsi István végrendeletében jelentős összeget hagyott a Hetényi Géza Kórházért Alapítványra.

Az 1924-ben, Szolnokon született Gulácsi István, aki 1949 áprilisában vándorolt ki Kanadába, soha nem felejtette szolnoki származását, emlékeiben őrizte a várost, amit 25 évesen maga mögött hagyott. A házaspár korábban gyakran látogatta az Edmontoni Magyar Ház programjait, és mint minden idősebb magyar, kisebb adományokkal folyamatosan támogatta a helyi közösség magyar nyelvű kiadványát. 

Gulácsi az adományozás okát is megjelölte: rendszeresen hazautaztak Magyarországra, és feleségének, Erzsébetnek többször kellett igénybe vennie a kórház kardiológiai osztályát, amelynek dolgozói mindig nagyon emberségesen és szakszerűen bántak vele.

A 2020-ban elhunyt férj végrendelete szerint már meg is érkezett a pénz a kórház alapítványához. Köszönetképpen a nagylelkű gesztusért a kórház vezetősége arra készül, hogy emlékplakettel tisztelegjen az adományozó előtt. Az adományként kapott összeget a a kardiológiai ellátásra fordítják majd az osztályt vezető főorvos, Herczeg Béla szerint. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy felújítják az osztályon az elektronikai rendszert, számítógépet, nyomtatókat és ehhez tartozó egyéb eszközöket vásárolnak. A tervek között szerepel szívultrahang-készülék, defibrillátorok, továbbá Holter-készülék (szívritmus-analízisre használt elektronikai eszköz) beszerzése is.

Nincsenek megjegyzések