Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Meghalt Kepenyes Pál, a szobrászat Mexikóban élt Picassója

 2021. február 28-án a mexikói Acapulcóban elhunyt a Pal Kepenyesként világhírűvé vált Kepenyes Pál - számolt be a 24.hu . Az 1926. decembe...


 2021. február 28-án a mexikói Acapulcóban elhunyt a Pal Kepenyesként világhírűvé vált Kepenyes Pál - számolt be a 24.hu.

Az 1926. december 8-án, Kondoroson született képzőművész 1945-ben, a rommá lőtt Budapesten kezdte meg tanulmányait a Budapesti Iparművészeti Iskola diszítőszobrász szakán, majd Ferenczy Béni (1890-1967) keze tanítványaként, a Képzőművészeti Főiskolán vált szobrásszá. Megkezdett képzését azonban nem tudta befejezni, hiszen 1949-ben osztályidegennek nyilvánították – hiszen tehetős parasztcsaládból származott –, így el kellett hagynia az intézményt.

A következő évben egy koncepciós perben, fegyverrejtegetésért tíz évnyi börtönbüntetést szabtak ki rá: előbb Szegeden, majd Tatabányán, végül pedig egy várpalotai bányában dolgoztatták, ahonnan végül Márianosztrára került.

1956-os szabadulása után a Kálvin téren és a Rákóczi úton fogott fegyvert a forradalom napjaiban, a harcok vérbe fojtása után két héttel, november 21-én – a BEOL szerint poggyászában egy Pilinszky-kötettel, illetve a ledöntött Sztálin-szobor darabjaival – jutott el Ausztriába, ahonnan egy gyűjtőtábor, illetve egy ingyenes elhelyezést nyújtó bécsi szálloda érintésével került egy menekültekkel teli, Párizs felé tartó különvonatra.

Két évet töltött a francia fővárosban, ahol a L’Ecole Superieur de Beaux Arts-on folytatta tanulmányait. Egy Feltámadás-szobra eladásából szerzett bevételével jutott el Mexikóvárosig, majd Acapulcóig, ahol saját maga építette és tervezte, az óceánra néző otthonában készítette fémből és különböző nemesfémekből készült ékszereit, illetve az expresszionizmus és szürrealizmus nyomát magán viselő, különböző méretű szobrait.

A világ legrangosabb kiállítótermeiben, illetve a New York-i világkiállítás mexikói pavilonjában is feltűnt munkákért sorban álltak a tengerentúli felső tízezer tagjai, a legismertebb színészek, üzletemberek, politikusok, vagy épp művészek: Madonna, Arnold Schwarzenegger, Elizabeth Taylor, Jacqueline Kennedy, illetve Richard Nixon is vásárolt belőlük.

A szobrászat Picassójaként emlegetett, számos hollywoodi film megszületésében is részt vállaló Kepenyes Mexikóban az elsők közt kapott Becsületrendet, Magyarországon pedig 2020-ban Kossuth-díjjal ismerték el a munkásságát.

Nincsenek megjegyzések