Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Kémkedéssel vádolnak egy magyar-kanadai állampolgárságú exdiplomatát Kínában

 Megkezdődött hétfőn Pekingben a kémkedés vádjával több mint két éve fogva tartott, kanadai-magyar kettős állampolgár Michael Kovrig ügyének...


 Megkezdődött hétfőn Pekingben a kémkedés vádjával több mint két éve fogva tartott, kanadai-magyar kettős állampolgár Michael Kovrig ügyének zárt ajtók mögötti tárgyalása, írja az MTI.

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 decemberében fogták el Kínában. A kanadai kormány szerint a két férfit ártatlanul tartják fogva.

A Telex magyarországi hírportál cikke szerint Michael Kovrig családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról. Ő már Kanadában született, de a 90-es években felvette a kanadai mellé a magyar állampolgárságot is, és visszaköltözött Budapestre, ahol angoltanárként és a Budapest Week és a Budapest Business Journal újságírójaként dolgozott, mellette pedig a Bankrupt nevű punkegyüttesben is énekelt. Néhány hónappal letartóztatása előtt járt utoljára Budapesten.

Kovrig 2010 és 2016 között dolgozott a kanadai külügyminisztériumnak. 2012 után Hongkongban és Pekingben állomásozott. Ezt követően lett az International Crisis Group nevű brüsszeli székhelyű elemzőintézet északkelet-ázsiai ügyekkel foglalkozó tanácsadója.

A külügybe való belépésekor kénytelen volt lemondania magyar állampolgárságáról, hiszen egy diplomata nem képviselhet két nemzetet. Amikor azonban otthagyta a külügyet, valószínűleg újra aktiváltatta magyar állampolgárságát, ugyanis a magyar es a kanadai külügy szerint is rendelkezett a letartóztatásakor magyar állampolgársággal (erről akkoriban a Reuters is írt).

A Direkt36 nevű oknyomozó portál a napokban közölt elemzést Kína befolyásának (lásd Budapest–Belgrád vasútvonal, a Huawei által kiépített 5G hálózat stb.), illetve a kínai hírszerzők aktivitásának hazai növekedéséről. A cikkben a Kovrig-ügyre is kitértek, ugyanis a magyar kormány látszólag füle botját sem mozdította az elmúlt két évben, mialatt a magyar állampolgársággal rendelkező Kovrig a nyugati kormányok szerint jogtalanul a börtönben ült.

Az oldal szerint az Orbán-kormány az elmúlt két évben egyszer sem fejezett ki semmit a nyilvánosság előtt Kovrigról. Az EU közös nyilatkozata mellett több uniós ország külön is követelte az exdiplomata szabadon bocsátását, a magyar kormány azonban hallgatott. Amikor pedig 2021 februárjában Kovrigék ügye miatt Kanada összehozott egy 58 országból álló koalíciót a túszdiplomácia elítélésére, az EU-s országok közül egyedül Magyarország nem szerepel a támogatók listáján. Kovrig munkaadója, az International Crisis Group a portál kérdésére azt mondta, nincs tudomásuk az Orbán-kormány közbenjárási kísérleteiről.

Kovrig hosszú évekre börtönbe kerülhet, ha bűnösnek találja a pekingi bíróság. Márpedig a vádlottak csaknem 100 százalékát bűnösnek szokták találni a Kommunista Párt irányítása alatt álló bíróságok, emlékeztet a BBC.

Nincsenek megjegyzések