Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar állami kitüntetésbe részesült a washingtoni magyar diaszpóra két tagja

Forrás: kulhonimagyarok.hu  Kitüntetésben részesült Basa Molnár Enikő, az Amerikai Magyar Tanárok Egyesületének ügyvezető igazgatója, aki az...

Forrás: kulhonimagyarok.hu
 Kitüntetésben részesült Basa Molnár Enikő, az Amerikai Magyar Tanárok Egyesületének ügyvezető igazgatója, aki az amerikai magyarság identitásának megőrzése, valamint az Amerikai Egyesült Államokba érkező magyar ösztöndíjasok támogatásában végzett több évtizedes elismeréseként kapta meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet. Enikő Huszt városában született, Kárpátalján. Családja előbb Németországba menekült, majd az Egyesült Államokban telepedtek le. A washingtoni Trinity College angol szakán folytatta tanulmányait, majd az Észak-Karolinai Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát összehasonlító irodalomtudományból. Több évig tanított Washington környéki egyetemeken. 1976-tól nyugdíjazásáig a Kongresszusi Könyvtár munkatársaként dolgozott. Elindítója és szerkesztője volt a bostoni Twayne Kiadó magyar irodalmi sorozatának, könyvet írt Petőfiről, Csokonai Vitéz Mihályról, Madách Imréről, Kosztolányi Dezsőről, Mikszáth Kálmánról és Molnár Ferencről.

Férjével, a néhai Basa Péterrel 1974-ben alapította az egyetemi tanárokból, könyvtárosokból, kutatókból álló Amerikai Magyar Tanárok Egyesületét, amely célja a magyar kultúra ápolása amerikai, angol anyanyelvi közegben. Az egyesület immár az Egyesült Államok egyetemein a magyarságtudományi szakemberek legfontosabb tudományos-szakmai szervezete. Basa Molnár Enikő az egyesület ügyvezető igazgatójaként segíti a magyar kultúra tanítását és terjesztését az Egyesült Államokban.

Az MTA köztestületének külső tagja, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság tiszteletbeli tagja. Aktív tagja az amerikai magyar közösségi életnek, főszervezője a híres washingtoni Magyar Pikniknek. Basa Molnár Enikő a Magyarországról érkező ösztöndíjasok egyik fő washingtoni támogatója.

Kovács Évát, a washingtoni Magyarországi Szent István Katolikus Közösség világi vezetőjét a washingtoni magyar katolikus közösség identitásának megőrzése érdekében végzett több évtizedes, odaadó munkája elismeréseként részesítette Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben a köztársasági elnök úr. Kovács Éva Kolozsvárról érkezett az Egyesült Államokba 1969-ben családjával, ahol a kisebbségi elnyomás egyre szorosabban fonódott az életük köré. A tanulmányait megszakította az emigráció, de néhány év elteltével lediplomázott és főkönyvelő lett. A washingtoni cserkészcsapat megalakulásakor kapcsolódott be intenzívebben a magyar közösségi életbe. Éveken át segítette a cserkészet működését, vállalt magyarságismereti oktatást.

Később a Magyar Baráti Közösséghez csatlakozva számos Kárpát-medencéből idelátogató magyar irodalmár, népművész, nyelvész, zenetudós, ellenzéki politikus számára szervezett washingtoni látogatás, előadás megvalósításában aktívan közreműködött.

Évtizedek óta nagy szerepet vállal a Washington D.C.-ben megrendezésre kerülő magyar szentmisék és az ahhoz kapcsolódó magyar közösségi élet, programok szervezésében. Átvette a washingtoni magyar katolikus gyülekezet világi vezetését. Jelenleg a Magyarországi Szent István Katolikus Közösség életét szervezi, hogy a paphiány kihívásai közepette is lehessen havonta egy anyanyelven celebrált szentmise az Egyesült Államok legnagyobb katolikus templomában, a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában.

Nincsenek megjegyzések