Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Tiltakozás a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű felújításával kapcsolatban

 Március 9-én az Amerikai Magyar Hírlap Online oldalán is beszámoltunk róla, hogy "A magyar állam kezdeményezésére és anyagi támogatásá...


 Március 9-én az Amerikai Magyar Hírlap Online oldalán is beszámoltunk róla, hogy "A magyar állam kezdeményezésére és anyagi támogatásával felújításra került a Los Angeles-i '56-os emlékmű." A felújítás a Los Angeles-i Főkonzulátus közreműködésével történt.

Bogár Gyula, a Los Angeles-i Magyar Szabadságharcos Emlékmű tervezője és eredeti kivitelezője a Széles Tamás főkonzul számára írt, a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levélben tiltakozásának adott hangot, és felhívja a figyelmet az emlékmű felújításával kapcsolatos munkálatok problémáira, a felújítás jogi átláthatóságának kérdéseire és kivitelezésének szakszerűtlenségére.

A Széles Tamás főkonzulnak címzett levélben a tervező aggodalmát fejezi ki a felújítás magyar közösséget érintő tájékoztatásának hiányosságaival, és az elvégzett munkák minőségével kapcsolatban. Bogár Gyula többek között a következő közérdekű kérdések megválaszolására, és a felújítással kapcsolatos információk publikálására hívja fel a figyelmet:

- A felújítás előkészítésének tervezésében, és az elvégzendő munkák döntésének meghozatalában résztvevő személyek megnevezése.
- A döntés jegyzőkönyvének publikus közzététele.
- A felújítást végző személyek vagy cégek megnevezése, és az elvégzett munkálatok tételes felsorolása.
- A felújítást végző kontraktor kaliforniai hatósági jogosítványának publikálása.
- A hatóságokhoz benyújtott felújítási tervek publikus közreadása.
- A közterületen végzett munkák hatósági engedélyének közzététele (Building and Safety Department, és az Art Commission engedély).
- A felújítási munkálatok hatósági ellenőrének megnevezése és képesítésének publikálása.
- A magyar kormány által adott pénzügyi támogatás tételes elszámolása.

Bogár Gyula a levélben felhívja a figyelmet, hogy a felújítás során az emlékművet körülvevő parkban olyan átalakítások is történtek, amelyek miatt a felújítás elvégzése szabálytalanná minősíthető.

Az emlékmű tervezője és eredeti kivitelezője szerint a mostani felújítás során nem került bevonásra a Los Angelesi-i magyar közösség, a felújítás nem nyíltan történt, ezért sérti a magyar közösség érdekeit.

A magyar diaszpóra talán legmonumentálisabb 56-os emlékművének megalkotásáról könyv készült, amely az Amazonon megvásárolható.


Nincsenek megjegyzések