Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Welland-i Magyar Önképzőkör 100 éves évfordulóját ünnepli Kanadában

 A Hellems Avenue-n található Magyar Házban székelő  Welland-i Magyar Önképzőkör  június 26-án ünnepli százéves fennállását - számolt be ró...


 A Hellems Avenue-n található Magyar Házban székelő Welland-i Magyar Önképzőkör június 26-án ünnepli százéves fennállását - számolt be róla a helyi újság.

Ez a legrégebbi kulturális klub Kanadában, amely saját épülettel rendelkezik - nem kapcsolódik más helyszínhez, például egy templomhoz - mondta Frank Gyurkovics, a társaság elnöke. A klubot 1921-ben alapították. A tagok saját zsebükből tettek hozzá, hogy három évvel később felépíthessék a jelenlegi épületet - tette hozzá.

A klub akkor nőtt meg, amikor a második világháború után sokan kivándoroltak Magyarországról, hogy a helyi acéliparban dolgozzanak, és segítsenek a Welland-csatorna építésében. A magyar forradalom, az 1956-os felkelés szintén magyarok beáramlását hozta Wellandba és Niagarába - mondta Gyurkovics, megjegyezve, hogy édesapja is köztük volt.

A tagok között az 1970-es évek elején horgász- és vadászklub alakult, mondta. Az egyesület "sok embert vesztett el" az öregség miatt, de igyekszik a fiatalabb generációkat is magához vonzani.

"Nehéz fenntartani a fiatalok érdeklődését az örökségük iránt, de mi mindent megteszünk" - mondta, megjegyezve, hogy az elmúlt években néhány új tag érkezett Magyarországról, valamint Románia magyarlakta területeiről.

Jelenleg 110 tagunk van, ami "nem olyan, mint korábban volt" - mondta.

A társaság nem fog "csak úgy összedobni" egy rendezvényt 2021-ben a 100 éves évfordulója alkalmából, mondja Frank Gyurkovics. A klub reméli, hogy 2022-ben lehetőség lesz egy személyes összejövetelre a 100 éves mérföldkő megünneplésére.

Nincsenek megjegyzések