Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

II. Nyugati-parti Diaszpóra Értekezlet a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyháznál

 2021. június 5-6-án Los Angelesben a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyháznál került megrendezésre a II. Nyugati-parti Diaszpóra Ért...


 2021. június 5-6-án Los Angelesben a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyháznál került megrendezésre a II. Nyugati-parti Diaszpóra Értekezlet és tudománydiplomáciai program.

A szombat kora délutántól vasárnap ebédig tartó kétnapos találkozón részt vett dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának miniszteri biztosa. Széles Tamás nagykövet, Los Angeles-i főkonzul köszöntőjét és helyzetértékelését és dr. Szilágyi Péter előadását követően a diaszpóra szervezetek beszámolója hangzott el, majd „A világjárvány hatása a tudományra, a természetre és az emberi közösségekre” című  tudományos tanácskozás során Doncsev András TéT szakdiplomata felvezetőjét követően öt előadás zajlott le.

A San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház által szervezett megemlékezésen felavatták a Pál Hunor, marosvásárhelyi származású fafaragómester által megálmodott Trianon-emlékművet.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmával tartott II. Nyugati-parti Diaszpóra Értekezleten ünnepi istentisztelet, megemlékezés és állami kitüntetések átadása történt.

Az eseményen Széles Tamás Los Angeles-i főkonzul átadta a Magyar Arany Érdemkeresztet a magyar közösségért tett munkáságáért Jánossy Máriának, a Los Angeles-i Magtár vezetőjének.

Jánossy Mária a Facebookon megosztott, a helyszínen elmondott köszönő beszédében így fogalmazott:
Kétszer lettem magyar.  Egyszer Erdélyben, amikor megszülettem.  Bozgor, hazátlan volt a csúfnevem Romániában, pedig az őseim szülőföldjén születtem, azon a földön, amit évszázadokon át megműveltek, ahol a temetőkbe örök nyugalomra tértek.  Mégis ha az anyanyelvünkön beszéltünk az utcán, ránk szóltak, “Ez Románia!  Költözzetek Magyarországra!”
Költöztünk is volna, de az akkori magyar kormány nem fogadott be.
Amerikában találtunk új hazára.  Az új hazában a beolvadás, az amerikaiasodás volt a cél.  Itt senki sem kényszerített rá, de akkor gyerekként a beilleszkedés volt a legfontosabb.
Másodszor Kaliforniában lettem magyar.  Akkor, amikor vissza kerültem a magyar gyökereimhez felnőttként.  Ezt a férjemnek, egy miskolci magyarnak, köszönhetem.
Magyar vagyok.  Nem amerikai-magyar se nem magyar-amerikai.  Csak egyszerűen Amerikában élő magyar.  Az identitásom legfontosabb része a magyarságom.  Magyar vagyok és ma Magyarország magyarként fogad el.  Elfogad, befogad, összefog és elismer.  Mert minden magyart kincsnek tekint, bárhol is éljen.
Ezt a törődést viszonozni kell.  Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez a fajta politika győzzön jövőre.

Jánossy Mária, és férje, Mozgó Péter


Nincsenek megjegyzések