Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Chicagoban szüreti bált tartottak a cserkészek

A cserkészmozgalom 1910-ben indult be Magyarországon s mivel a kommunizmus eszméinek nem volt megfelelő így a 2. világháborút követően id...


A cserkészmozgalom 1910-ben indult be Magyarországon s mivel a kommunizmus eszméinek nem volt megfelelő így a 2. világháborút követően idejekorán feloszlatták. Azonban a menekülttáborokban újraindították a cserkészmozgalmat, így alakult ki a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, melynek célja az “emberebb ember, magyarabb magyar” nevelése a diaszpórában élő fiatalok számára.

A KMCSSZ kötelékében 1963-ban alakult meg a chicagói 19.sz. Hunyadi Mátyás cserkészcsapat. A csapat tagjainak túlnyomó többsége nem magyar anyanyelvű, de mégis nagyon szépen beszélik a magyar nyelvet. Az összes cserkész tagja a Csík Hágó Magyar Iskola és Óvodának, ennek is köszönhető a magyar nyelvtudásuk. Nagyon fontosnak tartják, hogy megőrizzék magyarságukat, hagyományaikat és azokat továbbadva a következő nemzedéknek tartsák fent és ápolják nemzeti örökségüket. Továbbá a nevelés, a fejlődés és a kötelességteljesítés egyaránt megtalálható az alapvető célok között, akárcsak az önkéntesség és a hazaszeretetre nevelés. A cserkészcsapat Jókay Jutka vezetésével immáron 5 éve tevékenykedik.  A csapatot már 5 éve Jókay Jutka vezeti. Összesen 63 tagja van a csapatnak: 24 cserkész, 7 kiscserkész, 16 kiscserkészjelölt, 1 őrsvezető-jelölt, valamint 15 felnőtt cserkész. 9 őrsben 10 őrsvezető foglalkoztatja a cserkészeket.

A csapatot segítők között egyaránt vannak felnőtt irányítók és fiatalabb őrsvezetők is, akik jól kiegészítve egymást, közösen irányítják a csapatot. A foglalkozások kéthetente a Csík Hágó Iskola után, délután 12:30-tól 2:30-ig tartanak. A cserkészetnek a Palatine-ban található presbiteriánus templom ad otthont. Ez a kis városka Chicagótól északabbra található. Az épület adottságainak köszönhetően az őrsök egymástól elválasztva tudnak dolgozni, míg a rajfoglalkozásra és a közös munkára egy nagy belső tér áll rendelkezésre. Az épület mellett  hatalmas zöld terület várja a gyerekeket a szabadtéri feladatokra, játékokra. Minden foglalkozás zászlófelvonással kezdődik, ami alatt a cserkészindulót éneklik a cserkészek. Ezután az őrsvezetők jelentést tesznek a csapatparancsnoknak, majd a parancsnok elküldi foglalkozásra az őrsöket vezetőikkel. Minden őrsnek más-más munkamenete van az évre kialakítva a gyerekekhez, korosztályhoz mérten. Témáik: cserkészismeret, magyarságismeret, elsősegély, jellemnevelés, vallás, csomózás, jeladás, tájékozódás, becslés, táborozás, szerszámok, tűzrakás, főzés, sütés, testedzés. Lényegük a játszva tanulás. Tanulás közben több játékot is játszanak, ha jó idő van akkor a szabadban teszik mindezt. Foglalkozás végén pedig a magyar himnuszt énekelve eresztik le a zászlót.

A 19.sz Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat éves programtervének kiemelkedő rendezvénye a Szüreti Bál. A bált minden évben ősszel szervezik meg, így az idei évben 2019. október 19-én a Donauschwaben (Sváb Hall) adott otthont a szüreti bálnak. A rendezvényen megjelent közel 230 nézőt az ifjú cserkészek nyitótánca köszöntötte. A koreográfiát betanította Szűcs János, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa. A csapatparancsnoki köszöntés után magyaros vacsorával folytatódott az este, melyet ízletes házi édességekkel (szülők felajánlásából) egészíthettek ki a vendégek. A vacsora befejeztével a chicagói Borozda néptáncegyüttes foglalta el a színpadot, „Tej, Túró, Tejfel”, avagy táncok a híres Somogy országból című produkciójukkal. A koreográfiát készítette, Szűcs János és Toka Noémi. Az együttes művészeti vezetője Toka Noémi. Fellépésük után felkéréssel indították el a báli táncos mulatságot. A hangulatért ismét Zónai Attila, Kanadából volt a felelős.

A báli belépőkből befolyt összeget a cserkészcsapat további támogatására fordítják.

Rácz Eszter Anna, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, Chicago, IL, USA

Nincsenek megjegyzések