Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Hanukarácsony a Magyar Házban

Három éves hagyomány a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban, hogy együtt ünneplik a zsidóság és a kereszténység meghitt ünnepét, a Hanuká...


Három éves hagyomány a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban, hogy együtt ünneplik a zsidóság és a kereszténység meghitt ünnepét, a Hanukát meg a Karácsonyt. Nevadai polgár lévén a két korábbi rendezvényre nem utaztam le Las Vegasból, családi hagyomány viszont, hogy a Thanksgivinget lányaimmal és unokáimmal együtt töltjük. Ráadásul a Thanksgiving ünnepe az idén egybeesett Zsuzsi lányom november 28-i születésnapjával. Két nappal később, november 30-án a Béres-Pekarovics család ugyancsak hagyományosnak mondható Ambasadors of the Future charity gáláját rendezték a Beverly Wilshire Hotelben - arról az eseményről a jövő héten számolok be.

S ha már korábbi lakhelyünkön, az Angyalok Városában több napot töltöttünk, Évámmal december 1-én a Hanuka-Karácsony estre is elmentünk. Nem bántuk meg!

A jövőre 115 esztendős kulturális központ és találkozóhely a helyi magyarságé (néhányak számára második otthon, sokan a korábbi időszakok viszályai ellenére is hűségesen kitartanak mellette). Tekintet nélkül arra, hogy valaki évről évre fizet-e tagdíjat, vagy csak alkalmanként látogat el a Washington Boulevardon lévő közösségi épületbe, minden honleányunk/honfitársunk betérhet oda - mert ha magyar, akkor nem vendég. Utóvégre e Ház valamennyiünkké. Mostanság elvétve megyek oda, így mindig szembetűnik valami újdonság. Ez alkalommal a nagyterem világosabb/fényesebb volt, mint korábban, a színpad pedig az új hang- és fényberendezésnek köszönhetően mind tetszetősebb keretet nyújt az előadásoknak.

A Hanuka-Karácsony esten - a terembe helyezve - a színpad két oldalát nagyméretű hanuka-gyertyatartó, illetve karácsonyfa övezte. Az ablakokat új függönyök díszítik (s ebben meghatározó szerepe volt Antal Tímeának, a Ház alelnökének és a terem csinosításából tevékenyen részt vállaló Dánielfy Zsoltnak, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Magyar Arany Érdemkereszttel, valamint a hajdúsági megyeszékhely Csokonai-díjával kitüntetett színművészének, aki vendégként tartózkodott Los Angelesben).

Földes Éva felvételei
Az ünnepség Pereházy Miklós házelnök köszöntőjével kezdődött: részletesen ismertette a zsidóság és a zsidó hagyományokra épülő kereszténység több ezeréves krónikáját (a teljes beszéd itt olvasható). Őt a Dél-Kaliforniában és Magyarországon egyaránt élő Geiger István, a Mensch Foundation International alapítója követte, aki a Hanuka jelentőségéről szólt. Majd három helyi művész - Antal Tímea, Kiss Erzsike, Rosalie von Wendt és a már említett, Kaliforniában mindenkor szeretettel látott Dánielfy Zsolt - nem kis meglepetésre héber nyelven énekeltek két közismert zsidó dalt, a Hava Nagilát és a Havenu Shalom Aleichemet. Az énekeseket Robert von Wendt és Neszlényi Judith kísérté zongorán. Mindkét dal gyakran szerepel az énekesek és a világ zenekarainak műsorán (a Hava Nagila az internetes youtube-on az amerikai Harry Belefante és Danny Kaye tolmácsolásában a New York-i Carnegie Hallból, továbbá az olasz-francia világsztár Dalida énekhangján, vagy a hegedűművész André Rieu és az általa vezetett nagyzenekar, a Johann Strauss Orchestra előadásában hallható (de táncmulatságokon is gyakran ropják, vallási hovatartozástól függetlenül). A Havenu Shalom Aleichem Itzhak Perlman hegedűművész, valamint a Barcelona Gyipsy Klezmer zenekar előadásában látható/hallható a világhálón. A zsidó dalok után a kereszténység ismert dalai hangzottak el, végén a népszerű amerikai filmdallal, a Csendes éjjel, később Neszlényi Judith előadta Liszt Ferenc Szerelmi álmok című „örökzöld” - dalként is közkedvelt – zongoradarabját. Az adventi gyertyát Antal Tímea gyújtotta meg.

Földes Tamás
Dánielfy Zsolt Jézus példabeszédeiből mondott részleteket, Richard Dowling és James Li „négykezest” játszott a zongorán, ők könnyed dallamokat adtak elő. Megható jelenet volt, amikor Antal Tímea karosszékben ülve „a kisdedet” tartotta az ölében és Dánielfy Zsolttal az Édes kisfiam című dalt énekelték. A műsort Robert von Wendt szerkesztette. Az ünnepség a Kárpátok Együttes két táncospárjának temperamentumos produkciójával ért véget.

Nincsenek megjegyzések