Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Közös gondok, közös célok – a KMCSSZ központi tiszti konferenciája Buffalóban

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség november 2-án tartotta Központi Tiszti Konferenciáját Buffalóban. A tiszti konferencia kiváló alkal...


A Külföldi Magyar Cserkészszövetség november 2-án tartotta Központi Tiszti Konferenciáját Buffalóban. A tiszti konferencia kiváló alkalmat ad különböző csapatokból érkező tisztek és segédtisztek számára találkozni más csapatokban dolgozó tisztekkel, olyan témákat tárgyalni, amelyek kis közösségi életünket érintik, mások szemszögéből meghallgatni a gondokat, sikereket, és megismerkedni a KMCSSZ felsőbb vezetőségével.

A Központi Tiszti Konferencia már több évtizedes múltra tekint vissza; valamikor az 50-es években kezdték el. Immár sokadik éve a Buffalóban található Harvest House, egyházi közösségi ház, a helyadó. Fontos kihangsúlyozni, hogy a szervezők elsősorban az egyetemista korosztályból kerülnek ki, ami biztosítja, hogy azok a témák kerüljenek megbeszélésre, amelyekre a fiatal vezetőknek szükségük van, mert saját vezetői munkájukban tapasztalják ezeket. A tiszti konferencián nemcsak a keleti parton már régóta működő cserkészcsapatok képviseltették magukat; idén például Floridából is érkeztek vezetők. A cserkészvezetők részére készített program mellett, a KMCSSZ vezetősége is megtartotta időszaki intézőbizottsági gyűlését.

A konferencia legnagyobb sikerének talán a jól összeállított menetrend tudható be. A vezetők nem előadások sorozatával készültek, amelyek elhúzódhatnak több órán keresztül is, hanem egy jó ütemre összeállított, változatos programmal. A zászlófelvonást követően képekkel élénkített élménybeszámolót láthattunk a 2019-es Világdzsemboriról, amelynek 275 magyar résztvevője volt, és ezek közül 22-en a KMCSSZ tagjai. Ezt követte a Központi Akadályversennyel kapcsolatos műhelymunka; három csoportban dolgoztunk, ötleteltünk az eddigi akadályverseny tapasztalatairól és jövőjével kapcsolatosan. Érdekes téma volt megbeszélni, hogy az akadályversenyre való felkészülés mennyire befolyásolja az éves próbarendszer alkalmazását az őrsi összejövetelek alkalmával, esetleg jobban lehetne összehangolni a kettőt, vagy más célokat kitűzni. Majd egy beszámoló következett „Építsünk Országot” címmel, a 2020-as Jubileumi Nagytáborral kapcsolatos tudnivalókról. A világjáró cserkészek előadás sorozatában beszámolót kaptunk egy bostoni cserkésztől, aki Ecuadorban 2 évet nagy szegénységben önkénteskedett, mint tanító és nevelő. A reggeli kávézás alkalmával a szövetség három képviselője beszélgetést folytatott tapasztalt csapatparancsnokokkal és fiatal segédtisztekkel. A beszélgetés alatt 10 kérdésre adtak választ, amiket a 40 előre beküldött kérdésekből véletlenszerűen választottak ki. A beszélgetés alkalmával érdekes volt látni a különböző korosztályú és különböző területen tapasztalatot szerzett cserkészvezetők meglátását.


A nagyobb beszámolók mellett lehetőség volt kiscsoportos beszélgetésekre is. A következő témakörökben folytattunk eszmecserét: felelős beosztás és delegálás; duolingó házasságok; új, ismeretlen szülőkkel ismerkedés; átlátni a káoszt; reformpedagógia és demokratikus nevelés. Ezek a beszélgetések különösen hatékonyak, hiszen a csapatokat érintő problémákról szólnak; különböző csapatokból érkezőkkel együtt tapasztalhatjuk, hogy mindannyian hasonló problémákkal küzdünk. Azok a cserkészek vezetik ezeket a beszélgetéseket, akik tapasztalataikat, megoldásaikat kívánják megosztani. A konferencia programjában természetesen elengedhetetlenek a különböző játékok, énekek, a tábortűz, és a kötetlen esti beszélgetések, amelyek kikapcsolódást biztosítanak.

A konferencia részvevői számára jó példát nyújt, hogy a szervezőkön kívül, a vezetők is résztvevőként jelennek meg, őrsökben dolgoznak, sorakoznak zászlófelvonásnál, tábortűzi számot készítenek. Mit jelent ez egy mindennapokban aktív cserkészvezető számára? Elsősorban, hogy nem hárul rá a mindennapi vezetői felelősség és újra gyerek-cserkésznek érezheti magát. Saját tapasztalatból tudom mondani, hogy az ilyen jellegű feltöltődésre minden cserkészvezetőnek szüksége van.

Végül, de nem utolsó sorban, a hétvégi program levezetéséért hálás köszönet jár Pándi Árpádnak, a konferencia koordinátorának.

Patarica Edvin, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas, Cleveland, OH, USA

Nincsenek megjegyzések