Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Ambassadors of the Future charity gála a fiatalokért

Ambassadors of the Future 2019 Bált rendezni sokféle céllal lehet. A leggyakoribb, hogy a rendezőket egyetlen szándék vezérli – a ...

Ambassadors of the Future 2019
Bált rendezni sokféle céllal lehet. A leggyakoribb, hogy a rendezőket egyetlen szándék vezérli – a táncoslábú résztvevők szórakoztatása (légyen szó tavasz-köszöntőről, hóhullásról, évbúcsúztató szilveszterről). Ám időtlen idők óta az sem ritka eset, hogy a rendezőket nemesebb cél vezérli – valakiknek a segítése-támogatása. Ilyen charity – vagyis jótékonysági – mulatság a Los Angelesben élő Béres Ádám és egyetemi diáktársainak immár harmadik alkalommal megrendezett Ambassadors ot the Future bálja, amely az amerikai-magyar diákcserét támogatja. Az idén 19 esztendős fiatalember a népszerű orvos-mérnök házaspár – Dr. Pekarovics Zsuzsa és Dr. Béres Attila – fia, aki a USC egyetemen készül választott hivatására, hogy édesanyja nyomába lépjen. Miután betöltötte 18. életévét, nemcsak alapítója, de az igazgatótanács elnökévé is vált az idén.

Dr. Voisin Éva átveszi a Bognár ösztöndíj támogatást Konkoly Évától
Az alapítvány immár harmadik éve támogatja a keleti parti Bognár Magyar Ösztöndíj Alapot, amely azoknak a jól képzett magyar egyetemi hallgatóknak nyújt segítséget, akik Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában, az Egyesült Államokban élnek, vagy tanulnak. A Bognár szervezethez több mint félmillió dollár érkezett a több évtizedes kemény munka eredményeként, lehetővé téve, hogy magyar származású – az országhatáron túl élő – fiatalok is tanulhassanak amerikai egyetemeken. E tetemes összeget a jó célú, jótékonykodásra hajlamos amerikai magyar közösségektől, egyházaktól, alapítványoktól, szervezetektől gyűjtötték össze. Mély megrendüléssel értesültünk a szomorú tényről, hogy a Magyar Lovagkereszt Érdemrenddel kitüntetett Dr. Bognár Béla, az ohiói Wright Egyetem professzor emirátusa, az idén szeptemberben, 88 évesen elhunyt. Nagy űrt hagyott maga után.

Dr. Robert von Wendt, Rosalie von Wendt, MC és Dr. Richard Dowling, zongoraművész
...A továbbiakban nem a múltról, hanem a jövőt segítő jelenről számolok be. Az idei bált is, a hagyományhoz híven, a patinás Beverly Wilshire Hotelben rendezték meg. Koktéllal kezdődött a terem előterében: Dr. Richard Dowling Steinway-művész zongorázott, majd később, immár a bálteremben félórás hangversenyt is adott. (Róla annyit, hogy világhírű; New Yorkban többször szerepelt a Lincoln Centerben és a Carnegie Hallban, a Rockefeller Center Rainbow Room-jában, a Metropolitan Múzeumban, számos regtime- és jazz-fesztiválon vett részt; 2018-ban Grammy Awardra jelölték. Hozzávetőleg félszáz felvétele – köztük kedvencem, a Kék rapszódia – látható és hallható az interneten, a youtube.com-on.) Ugyancsak a bálteremben, vacsora közben egyedi összetételű zenekar - a kilenc tagú Docs of Doheny Band játszott -, a muzsikusok valamennyien gyakorló orvosok. Az ő zenéjükre pattantak ki a táncparkettre a USC Ballroom és Latin Tánc-együttes fiataljai, majd a foxtrot-táncosok.

Docs of Doheny az orvos zenekar
Hagyomány az is, hogy e rendezvény ceremónia-mestere Rosalie Von Wendt, ő jelentette be azokat, akik beszédeket-köszöntőket mondtak. Tavaly Dr. Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete – más irányú, váratlan elfoglaltsága miatt – személyesen nem lehetett jelen a bálon..., oly’ módon mégis ott volt, hogy videó-üzenetet küldött. Most viszont feleségével, Dr. Szeverényi Ivonn külgazdasági attaséval együtt nem maradt távol, elsőként ő lépett a mikrofonhoz és humoros szavakkal köszöntötte a vendégeket. Utalt arra, hogy abban a szállodában bálozunk, ahol a Magyarországon is nagy sikerrel vetített Pretty Woman filmet forgatták. Felsorolta azoknak a magyar tudósoknak, szakembereknek, Hollywoodot megteremtő művészeknek a nevét, akik az Egyesült Államokban fényezték szülőhazájuk tekintélyét. Hangoztatta: az oktatás az USA egyik erőssége, majd javasolta a vendégeknek - akik között több amerikai is ült -, hogy utazzanak Budapestre és egyenek valódi gulyást!     

A jövő és ja jelen nagykovetei: Béres Ádám és Dr. Szabó László
A bál után arra kértem a nagykövetet, hogy adjon néhány mondatos interjút az Amerikai Magyar Hírlap online-újságjának:

- Az Ambassadors of the Future fantasztikus alapítvány. A diákok tucatjainak ad lehetőséget, hogy hazájukon kívül szélesítsék tudásukat, majd hazatérve hasznosítsák azt. Öröm látni az összefogást, amit az amerikai magyarok, amerikai barátaikkal együtt a Kárpát-medencei diákokért tesznek. Hagyományosan a Bognár-család és a Hungarian-American Koalíció koordinálja a díjak átadását. Köszönet mindezért Ádámnak és szüleinek, a Dr. Pekarovics-Dr. Béres-házaspárnak...

A Béres család
(A nagykövetről annyit: ő maga is orvosi diplomával rendelkezik, de a gazdasági és politikai élet számos területén tevékenykedett. Volt marketing és termékmenedzser Budapesten, értékesítési vezető az Egyesült Királyságban, ügyvezető igazgató Új-Zélandon és Bécsben, igazgatott amerikai cégeket, s mielőtt Washingtonba küldték diplomatának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt)

Dr. Szabó László nagykövet és felesége, Dr. Szeverényi Ivonn, külgazdasági attasé
A nagykövet után Béres Ádám, az Ambassadors of the Future elnöke és Bianca Flores léptek a mikrofonhoz, s méltatták e program – számukra, a diákoknak sokat jelentő – segítségét. A diákok egyike, Dominique Grund adta át a Women in Philanthropy Awardot Professzor Sheila Karnak (MD), a Sheila Kar Health Foundation elnökének, a jövő generációnak szóló üzenetet Peter Kuhn, a USC professzora tolmácsolta. A 3100 lelket számláló Dunabogdányból származó Sárvári Péter meghatott szavakkal szólt arról, hogy számára – aki egy kicsiny településről érkezett – milyen sokat jelentett az alapítvány segítsége, annak köszönhetően régi, dédelgetett álma vált valóra.  A USC-n létrehozott Ambassadors of the Future Scholarship awardot Béres Ádám, elnök adta át Eddie Sartin dékánhelyettesnek. A Bognár Family „Scholarship Awardját” Konkoly Évától, az igazgatótanács tagjától vette át Dr. Voisin Éva tiszteletbeli konzul, a Bognár alapítvány megbízottja. Az idei bállal együtt, az elmúlt három évben az Ambassadors of the Future alapítvány 90 ezer dollárt adományozott a magyar-amerikai diákcserére.

Béres Ádám, az Ambassadors of the Future elnöke

Bianca Flores, az alapítvány 2017-es nagykövete

Professor Kar, a Woman in Philanthropy nyertese

Sárvári Péter, az egyik USC Ambasaddor the Future ösztöndíj nyertese háttérben a jövő nagyköveteivel

Ezt követően Maga a Bál következett. A talpalávaló muzsikát az orvosokból álló zenekar oly’ vérpezsdítőn szolgáltatta, hogy a vendégek közül olyanok is kipattantak a parkettra, akik csak rendkívüli alkalmakkor perdülnek táncra. A bálozó hölgyek – a rendezők kérésére – zöld színű estélyi ruhában pompáztak (s noha a kérés ránk, férfiakra nem vonatkozott, feleségem iránti együttérzésből sötét zöld inget és hozzá sima zöld nyakkendőt vettem fel a csak ritka alkalmakkor viselt, jó öreg szmokingomhoz). E bál olyan alkalom volt. Az eseményről beszámolt Balogh Klaudia, a magyarországi ATV televíziós csatorna kaliforniai tudósítója is.

Richard Dowling, Steinway nagykövet, zongoraművész

Melissa Kuhn, Professor Peter Kuhn, USC, Dr. Pekarovics Zsuzsa, Dr. Béres Attila, Professor Vena Ricketts, MD, UCLA

USC Latin Dance Team

Tóth Hajnalka, a magyar-amerikai koalíció ösztöndíjasa és Dr. Robert von Wendt, fogorvos

Andrew and Chanie Friedman tánc közben

Ballroom dancers, USC

The press

Balogh Klaudia, az ATV Word News tudósítója
Végül – de nem utolsó sorban - elismerést érdemel a tetszetős-elegáns mélynyomású program-füzet, amelyben Eric Garcettinek, Los Angeles polgármesterének gratulációja, és egész oldalas megemlékezés olvasható Dr. Bognár Béláról.

Földes Tamás
Tudósításom záró mondatául egy világszerte gyakran előadott - kaliforniai tengerparti szállodában játszódó - amerikai vígjáték címét kölcsönzöm: „Jövőre veled ugyanitt”...

Nincsenek megjegyzések