Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

A Wass Albert kő megmaradt Egerben - KÖSZÖNET AZ AMERIKAI ÉS KANADAI MAGYAROKNAK

Szíki Károly színművész, a Wass Albert Kör vezetője emlékezésre hívta össze a nemzet egyik legnagyobb írója születésének 112. évfordulója...


Szíki Károly színművész, a Wass Albert Kör vezetője emlékezésre hívta össze a nemzet egyik legnagyobb írója születésének 112. évfordulója alkalmából az alkotó óriás tisztelőit.

Szíki az ünnepségen az író az Üzenet haza című versének részletét idézte:

s a víz szalad és csak a kő marad,
a kő marad.

Maradnak az igazak és a jók.
A tiszták és békességesek.
Erdők, hegyek, tanok és emberek.
Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!

Likasszák már az égben fönt a rostát
s a csillagok tengelyét olajozzák
szorgalmas angyalok.
És lészen csillagfordulás megint
és miként hirdeti a Biblia:
megméretik az embernek fia
s ki mint vetett, azonképpen arat.
Mert elfut a víz és csak a kő marad,
de a kő marad.

Mindezt azért idéztem - mondta a színművész-, mert sok támadás érte ezt az  emlékkövet az elmúlt években, de megmaradt. A víz elszaladt, a politika meg akarta szüntetni az emlékművet, melyet egy évtizede ő állított az amerikai-kanadai emigráció támogatásában, de megmaradt.


Szíki ezután köszönetet mondott mindazoknak, akik a megmaradásban mögötte álltak Egerben, az anyaországban, és azoknak az emigrációban élő magyaroknak, akik tiltakozásukkal segítették az emlékkő fennmaradását.

Szíki elmondta, hogy 2 lélektani és fizikai erőt igénylő emlékév mögé kell felsorakozni az országnak ebben az évben: a trianoni országcsonkítás 100. évfordulója okán, valamint az Eucharisztika ünnepének 100. évfordulója elmélyülésében. Megjegyezte, hogy őt még egy évforduló kötelezi erre: 40 éve végzett a Színművészeti Főiskolán. Erre az évfordulóra egy Trianon-drámát fog megjelentetni.

Szíki felolvasta megnyitó beszédét, mellyel - mint mondta -, kezdetét vette Egerben a Trianon év, és részletet olvasott fel a most készülő Trianon átka művéből, melynek bemutatóját tervezi Amerika-Kanada szerte június hónaptól.


Az ünnepségen Patkós Attila Wass Albert Intelem című versét szavalta el, majd részleteket adott elő a Kard és kasza műből. Csata Béláné Bartha Irénke pedig egy Wass Alberthez írott versét adta elő.

A felemelő gyertyás-zászlós megemlékezést a Székely Himnusz eléneklésével zárták, majd közösen megkoszorúzták az emlékkövet.




Nincsenek megjegyzések