Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - 120 éve született Bánky Vilma, akinek csillaga van Hollywoodban

  Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, am...

  Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.


Bánky Vilma 1901. január 9-én Nagydorogon Koncsics Vilma néven látta meg a napvilágot. 

Színészi pályafutása még Magyarországon kezdődött, a mozi azonban hamarosan nyugatra vonzotta, előbb Németországban, Ausztriában és Franciaországban készített filmekben szerepelt, majd 1925-ben Hollywoodba szerződött. Itt lett igazából a némafilmek sztárja, a romantikus szerelmi történetek hősnőjeként a legjobban fizetett színészek közé emelkedett, karrierje csúcsán heti 5000 dollárt is megkeresett, ami most is szép summa, akkoriban azonban elképesztő nagyságú pénz volt. Nem csoda, hogy a férfiak szinte kivétel nélkül a lábai előtt hevertek. 

A hangosfilmek megjelenése után szinte elfelejtkeztek róla. Az 1950-es években női golfversenyeken tűnt fel játékosként, és komoly sporteredményeket ért el, ezzel ismét hírességként lehetett olvasni róla a bulvár lapokban. Szenvedélyes golfozóként még nyolcvanéves korábban is aktívan játszott.

Férje halála után, 1969-től haláláig visszavonultan élt, és már nem vállalt szerepeket. Férje húgával, sógornőjével, Monique-kal tartott szorosabb kapcsolatot, és súlyos betegségekor a már szintén idős hölgy járt hozzá látogatóba. 1991. március 18-án, 90 éves korában hunyt el szívelégtelenségben egy hollywoodi kórházban. Halálos ágyán állítólag megneheztelt azon ismerőseire, akik nem látogatták meg, ezért azt kérte ügyvédjétől, hogy ne hozzák egyből nyilvánosságra halálának időpontját. Hamvait férjéhez hasonlóan a tengerbe szórták. 


Bánky Vilma a kevés magyar egyike, aki csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán - North side of the 7000 block of Hollywood Boulevard

Nincsenek megjegyzések