Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - Ötvenhatos emlékmű Denverben, Colorado

 Az Egyesült Államok a 20. századi magyar forradalom elbukása után Nyugatra menekült magyarok közül mintegy harmincezret fogadott be – sokan...


 Az Egyesült Államok a 20. századi magyar forradalom elbukása után Nyugatra menekült magyarok közül mintegy harmincezret fogadott be – sokan éppen Colorado államban leltek menedékre. Közülük kerültek ki azok, akik 1963-ban megalakították a Coloradói Magyar Klubot, egyúttal felkérve Denver önkormányzatát, hogy az állam fővárosában örökítsék meg a magyar hősök emlékét. 

A kérésnek eleget téve a városatyák Denver egyik központi ligetének 1966-ban A Magyar Szabadság Parkja nevet adták – helyi honfitársaink időközben megindították a gyűjtést egy méltó emlékmű felállításához is.


Éppen ötven esztendővel ezelőtt, 1971-ben végül a mai helyén avatták fel a szoborkompozíciót, Popovits Zoltán szobrászművész alkotását, amely a (vas)függönyön át a szabadság felé kitörni vágyó fiatal férfit ábrázol. A térplasztika alapjául szolgáló betonfal hátoldalán egyebek mellett Vörösmarty Mihály ismert sorai felett egy Abraham Lincoln-idézet emlékeztet a két nemzet közös szabadságvágyára. Az emlékmű a rendszerváltás után ugyancsak a hátoldalán egy táblával egészült ki: arra emlékeztet, hogy a forradalom végül győzedelmeskedett, 1990. március 25-én szabad választásokat tartottak Magyarországon, ahonnan 1991. június 19-én eltávoztak a szovjet csapatok:

A coloradói magyarok csökkenő számban ugyan, de azóta is az emlékmű környezetében tartják megemlékezéseiket, s fejezik ki kötődésüket az óhazához. Az egy évtizede a Dunántúlon pusztított vörösiszap-katasztrófa után például adományokat gyűjtöttek az áldozatok családjainak megsegítésére. Mindennapjaikról és ünnepeikről erről a honlapról tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők.

Ötvenhatos emlékmű – Denver (USA) kapcsolatos információk megtalálhatók Farkas József György Magyar emlékek a nagyvilágban cikksorozatában.

Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.

Nincsenek megjegyzések