Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - Karády Katalin emléktáblája New Yorkban

 A II. világháborút megelőző időszak, a világégés alatti és közvetlenül azt követő évek talán legismertebb és legnépszerűbb énekes filmsztár...


 A II. világháborút megelőző időszak, a világégés alatti és közvetlenül azt követő évek talán legismertebb és legnépszerűbb énekes filmsztárja, Karády Katalin (1910–90) is osztozott sok magyar sorsában. Növekvő hazai ellehetetlenülése és megalázottsága okán azonban 1951-ben elhagyta az országot, s a világban helyét keresve, az Amerikai Egyesült Államokban lelt végső menedékre.

Az egykori nőideál – születési nevén Kanczler Katalin Mária – New York valaha volt magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található épület 11. emeletén élt haláláig. Tavaly decemberben, az ottani magyar főkonzulátus közreműködésével létesített emléktáblát a ház udvarán, amely ezzel egy időben a „Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet kapta. Az emléktáblát Baráth Fábián szobrász készítette.

A tábla elhelyezésével újabb magyar emlékhely jött létre New Yorkban a Kossuth-szobor, és a szomszédságában felavatott 1956-os emlékmű mellett. 


Karády sikerekben és drámai fejleményekben egyaránt bővelkedő hazai karrierje után, emigrációja idején az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, a diaszpórában élők nagy támogatójaként szerzett megbecsülést. Új hazájában kiválóan beilleszkedett, a teljes magyar közösség is elfogadta és szerette. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet pedig a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004-ben posztumusz „A Világ Igaza” kitüntetést adományozta Karády Katalinnak. A művésznő azzal érdemelte ki a díjat, hogy zsidó gyermekeket bújtatott és ezzel megmentette életüket a nyilas terror idején. Személye a magyarországi és amerikai zsidóság körében is megérdemelt tiszteletnek örvend.

Közel négy évtizedes emigrációja után végső nyughelyét Magyarországon találta meg: 1990. február 19-én Budapesten, a Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Karády Katalin életével kapcsolatos információk megtalálhatók Farkas József György Magyar emlékek a nagyvilágban cikksorozatában.

Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.

Nincsenek megjegyzések