Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Magyar emlékhelyek Amerikában - Pulitzer József szobra és síremléke New Yorkban

  Pulitzer József (1847–1911) Maros-parti Makón látta meg a napvilágot. Egy ottani terménykereskedő családjába született, hét testvérével. ...


 Pulitzer József (1847–1911) Maros-parti Makón látta meg a napvilágot. Egy ottani terménykereskedő családjába született, hét testvérével. Az akaratos természetű fiú katona szeretett volna lenni, de nem tudta felvétetni magát a seregbe, látása és úgy általában a fizikuma gyengének bizonyult hozzá. Ám már Akkor sem volt az a típus, aki feladja. Anyja tiltakozása ellenére 17 évesen Amerikába hajózott, ahol az északiak hadseregéhez csatlakozva harcolt a polgárháborúban.

Ám a csaták elültével ott maradt munka és pénz nélkül. Volt aztán vadnyugati öszvérápoló, temetőgondnok, hajófűtő és csikós is, majd 1868-ban újságírónak állt – és befutott. Minél vagyonosabb lett – 36 éves korától már egyértelműen annak számított –, annál nagyobb lapokat tudott megvásárolni. A leghíresebb a New York World című újság volt, ami Pulitzer irányításával az amerikai sajtó történetének egyik legfontosabb és legolvasottabb szereplőjévé vált.

Folyamatosan küzdött a korrupció ellen, egyik csalót a másik után igyekezett leleplezni: az ilyen történetek nagy szenzációnak számítottak, ugyanakkor valóságos nyomozómunka állt mögöttük. Mindez éles konkurenciaharc közepette zajlott: Pulitzer igazi ellenfele a rivális lapkiadó, William Randolph Hearst, a The New York Journal tulajdonosa volt.

Az immár Joe Pulitzer néven elismert sajtómágnás kiállt más közügyekért is. Így például a New York-i Szabadság-szobor talapzatának építésére adott pénzt – ott, a Liberty Island szigeten, nem messze az emlékműtől emeltek neki később szobrot.


A rengeteg munka azonban egyre rontott az egészségén, főleg a látásával folyamatosan gondjai voltak. 1890-ben vissza is vonult a lapszerkesztésről, végül teljesen megvakult, depresszióssá vált. Liberty nevű jachtján érte a halál, 64 éves korában, sírboltja New Yorkban, a bronxi temetőben található.


A Columbia Egyetemre hagyott kétmillió dollárral járult hozzá, hogy ott 1912-ben létrejöjjön a Columbia University Graduate School of Journalism.  Világszerte ezt tartják az egyik legrangosabb újságíró-iskolának, ami magát a Pulitzer-díjat is odaítéli. Ezt a sajtómágnás kifejezett kérésére, halála után alapították, és 1917-ben ítélték oda első ízben. Később kiterjesztették az irodalom, a dráma, a zene és egyéb művészeti ágak területére is. Ezt a díjat a nyomtatott és online újságírásban egyaránt csakis amerikai állampolgárok kaphatják. Az elismerés oklevéllel és tízezer dolláros pénzjutalommal is jár.

Pulitzer nem feledte magyar gyökereit sem, például Munkácsy Mihályt is segítette, amikor a festő 1886-ban az Egyesült Államokba látogatott. Mindenhol Pulitzer vendégeként fogadták, az otthonában is járt, sőt felkérést is kapott tőle. Feljegyezték, hogy nemigen volt olyan hasznos magyar ügy Amerikában, amihez ne lehetett volna megszerezni Pulitzer – erkölcsi és anyagi – támogatását.  

Pulitzer Józseffel  kapcsolatos információk megtalálhatók Farkas József György Magyar emlékek a nagyvilágban cikksorozatában.

Az Amerikai Magyar Hírlap Online Magyar emlékhelyek Amerikában sorozata azokat a jól, vagy kevésbé jól ismert helyszíneket mutatja be, amelyek hozzánk, magyarokhoz, a magyar kultúrához, a magyar nyelvhez kapcsolódik Amerikában.

Kérjük olvasóinkat, az Egyesült Államokban járva ha találkoznak olyan hellyel, amelyen jól felismerhető a magyar kapcsolat, fényképezzék le, és a pontos helyszín megjelölésével küldjék el az újság email címére. Gyűjtsük össze az amerikai magyar emléknyomokat, hogy más honfitársunk is, ha a közelben jár, felkereshesse.

Nincsenek megjegyzések