Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Adolph Zukor Los Angeles-i leszármazottjai együtt emlékeztek meg a ricseiekkel a nagy filmmogul halálának évfordulóján

Ricsétől Hollywoodig... 44 éve, 1976. június 10-én hunyt el Adolph Zukor. A Magyar Hollywood Tanács szülőhelye, Ricse nagyközség Önkor...


Ricsétől Hollywoodig...

44 éve, 1976. június 10-én hunyt el Adolph Zukor. A Magyar Hollywood Tanács szülőhelye, Ricse nagyközség Önkormányzatával együtt emlékezett meg a hétvégén a nagy magyar filmmogul szellemi örökségéről. „Nem elég magyarnak lenned, tehetségesnek is kell lenni…” – ez állítólag Adolph Zukor hollywoodi irodájának bejáratánál állt, nem egészen így, hanem azzal a befejezéssel: „Nem elég magyarnak lenned… de azért segít.” Ő volt ugyanis az Hollywoodban, akinek gyakorlatilag az egész filmipar megalapítását tulajdonítják. Zukor hozta létre a ma is működő Paramount Filmstúdiót. Zukor nevéhez fűződik maguknak a nagy stúdióvállalatoknak a létrejötte (melyek filmeket gyártottak, forgalmaztak, és mozikat is üzemeltettek), ő találta ki a filmsztár fogalmát is (a 24 csillag, ami a vállalata logóját díszíti, a sztárokat jelképezte). Zukor igazi rettegett filmmogul volt, 1912-től 1959-ig döntött filmek, sztárok, rendezők sorsáról (vagyis: 47 éven át), és ezért 1949-ben kapott életmű Oscart. De sosem feledkezett meg a szülőfalujáról, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricséről, ahonnan 16 évesen indult világgá, és ahol később emlékkutat állított a szülőháza mellett.

A ricsei Adolph Zukor Művelődési Házban Vécsi István polgármester köszöntötte a jelenlevőket, majd Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke méltatta Zukor életművét. „Hosszú az út Ricsétől Hollywoodig, de Adolph Zukor végig ment rajta – mondta Bokor - és különösen az utolsó, a hollywoodi szakaszát nagyon kikövezte. Így, már könnyű volt a sok magyarnak is végig menni rajta. Zukor öröksége igen gazdag, így a hollywoodi magyar gyökerek valóban alapvető hatást gyakoroltak a filmiparra”.

Susan Zukor-Farkas, Adolph Zukor Los Angelesben élő rokona magyar nyelvű videóüzenetet küldött a ricsei megemlékezés résztvevőinek, külön kiemelve Jim Zukor, Adolph Zukor 89 éves unokájának személyes jókívánságait is. Susan hangsúlyozta, a Zukor család megtiszteltetésnek veszi, hogy Ricse és a Magyar Hollywood Tanács így őrzi Adolph Zukor emlékét.


A Magyar Hollywood Tanács és Ricse Önkormányzata megkoszorúzta Adolph Zukor emléktábláját, majd egy kerekasztal beszélgetésre került sor Bokor Balázs elnök, Doór Attila zenei producer, Várkonyi György grafikus, forgatókönyvíró és Szipál Péter fotóművész részvételével a Zukor-i örökség aktualitásairól. Majd lejátszásra került Káel Csaba filmügyi kormánybiztos videóüzenete, amelyben üdvözölte a filmogulról szóló megemlékező rendezvényt és méltatta Zukor jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésként vette át idén februárban a Magyar Hollywood Tanács Adolph Zukor-díját és ez is ösztönzi őt arra, hogy nemzetközi szinten is maximálisan képviselje a magyar film sikereit, eredményeit.

A megemlékezésen résztvevők felkeresték Adolph Zukor édesanyjának sírját a helyi zsidó temetőben, valamint Adolph Zukor szülőházát.

Nincsenek megjegyzések