Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Szigetvártól Hollywoodig - Steiner László - a Magyar Hollywood Tanács közleménye

Gondoltuk volna, hogy Szigetvár hozzájárult a hollywoodi magyar gyökerű filmikonok panteonjának erősítéséhez? Pedig így van! Steiner Lász...


Gondoltuk volna, hogy Szigetvár hozzájárult a hollywoodi magyar gyökerű filmikonok panteonjának erősítéséhez? Pedig így van! Steiner Lászlóval… Na, de ki volt Steiner László? Az 1893. április 3-án Londonban született fiúcska Leslie Howard néven vált világhírűvé.  Apja, Felmenői, így apja, Steiner Ferdinánd is Szigetváron született, onnan indult el az Újvilágba…

A Scarlet Pimpernel, báró Orczy Emma regénye, a Vörös Pimpernel után az angol dzsentri tipikus alakját Howard testesítette meg. A Broadway, Hollywood, majd London népszerű színésze George Bernard Shaw Pygmalionjának megfilmesítésében Higgins professzor szerepét játszotta. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Legnagyobb sikerét azonban az Elfújta a szélben Ashley Wilkes szerepe hozta meg számára. 1943. június 1-jén a fasiszta német légierő lelőtte a repülőgépet, melyen utazott a Vizcayai-öböl felett.


Tragikus halálának évfordulója alkalmából a Magyar Hollywood Tanács megemlékezést tartott a hétvégén a szigetvári vár Dzsámijában, a kulturális központban. Vass Péter polgármester bevezetője után Bokor Balázs, a Tanács elnöke méltatta Howard emlékét, egyben kifejezte örömét, hogy még egy magyar származású hollywoodi filmikon származási helye került fel a „magyar Hollywood” térképre. A jelenlevőkkel megismertette Howard, azaz Steiner családfáját, amiből kiderül a családban számos színész volt. Hubai Gergely esztéta vetített képes előadásban mutatta be Howard pályafutását. Moravetz Levente színművész felolvasta Howard halálának regényes és misztikus történetét. Végezetül Bokor Balázs elnök Vass Péter polgármesternek a Magyar Hollywood Tanács együttműködő partneri okmányát adta át. 

A Magyar Hollywood Tanács megemlékezése méltóképpen állított emléket egy világhírességnek, akinek eddig szinte senki sem ismerte szigetvári gyökereit.

Nincsenek megjegyzések