Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Földes Tamás: Itt valahol, ott valahol

Antal Tímea, a megemlékezés rendezője „Itt valahol, ott valahol/ Esett, szép, szomorú fejekkel/ Négy öt magyar összehajol/ S kicsordul g...

Antal Tímea, a megemlékezés rendezője
„Itt valahol, ott valahol/ Esett, szép, szomorú fejekkel/ Négy öt magyar összehajol/ S kicsordul gúnyos fájdalmukból/ Egy ifjú-ősi könny, magyar könny:/ Miért is?” - kérdezte Ady Endre jóval a trianoni diktátum aláírása előtt. Mintha látnok módon ráérzett volna arra a tragédiára, amely 1920 június 4-én Versaillesben hazánkat megcsorbította. Ám e sorok örökérvényűek.

E gyalázatos esemény századik évfordulóján, 2020 június 4-én a youtube-on látható volt az „Áldott légy nemzetem, áldott légy magyar nemzet” című, csaknem kétórás, internetes előadás, amely országhatárokon túli összefogásból készült el. A Dél-Kaliforniai Szoboszlai Sándor Magyar Színház őszre tervezett egy Trianonról szóló előadást, ám hogy mikor kerül színpadra, az – tekintettel a koronavírusra – kétséges. Antal Tímea, a színház művészeti igazgatója más megoldást választott: Magyarországon, Kaliforniában, Kanadában és másutt élő kilencven lelkes magyar honfiúval és honleánnyal alighanem példa nélküli vállalkozást vitt végbe. Egy híján százan mondták-énekelték el saját szavaikkal, vagy írók-költők gondolatait tolmácsolva ami Trianont árnyalja. A közreműködők között láthattunk lelkipásztorokat és tisztelendőket, színészeket és táncosokat, idős magyarokat és megilletődött gyermekeket, lányokat-fiúkat egyaránt.

Nem csupán elmondták, de át is éltek, amit hallhattunk.


Földes Tamás
Arra nincs mód e helyütt, hogy kilencven nevet felsoroljunk. Közös munka volt – közös a siker, valamennyiüket megilleti az elismerés, a főhajtás. Hármukat mégis megemlítem. Első helyen a minden ügyben lelkes Antal Tímeát, aki már áprilisban hozzákezdett e műsor szervezéséhez, majd a beérkezett anyagból könnyeztetően igaz műsort rendezett. Művészeti tanácsadóként az idén Jászai Mari díjjal kitüntetett Dánielfy Zsolt, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja a hajdúsági városból segítette a rendezőt, a beérkező anyagokat pedig Magyar Zolt vágta össze műsorrá. Köszönet érte mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések