Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Heti könyvajánló: Amerikai Magyar Hírlap - Youngstown, Ohio - 1911-1942

A Hírlapban rendszeresen jelentkezünk szabadon elérhető, a magyar kultúrával, történelemmel, irodalommal kapcsolatos könyvajánlóval. A soro...

A Hírlapban rendszeresen jelentkezünk szabadon elérhető, a magyar kultúrával, történelemmel, irodalommal kapcsolatos könyvajánlóval. A sorozatunk következő ajánlata az 



Az Amerikai Magyar Hirlap ("American Magyar Journal"), amely csak nevében egyezik meg a Kaliforniában megjelenő magyar nyelvű újsággal, 1911-ben indult Ohio Youngstown városában, Ohio északkeleti és Nyugat-Pennsylvania Mahoning és Shenango völgyein keresztüli magyar érdekek képviselete érdekében. Számos szerkesztője között Fényes L. és Neményi Ernest N. (aki szintén a Youngstown Vindicatoron dolgozott). A Hirlapot az 1920-as években Adelbert (Albert) B. Koller vezette.

A 19. században a bevándorlás hullámait követően 1900-ig körülbelül 15.000 magyar élt Ohióban. Számuk jelentősen megnövekedett a következő két évtizedben, 1920-ra meghaladva a 73.000-et. Ezeknek a magyar bevándorlóknak több mint 43.000 települt Clevelandbe és annak környékére, ahol alacsony fizetésű munkát találtak. Mások a közeli Youngstownba költöztek, ahol a térség növekvő acéliparában dolgoztak olyan vállalatoknál, mint például a Youngstown Sheet and Tube, valamint a Republic Steel. A magyarok a 20. század folyamán tovább folytatták a bevándorlást az Egyesült Államokba, különösen a második világháború után és az 1956-os forradalom ls szabadságharc kudarcát követően. Sokan olyan területekre költöztek, ahol elődeik már létrehoztak körzeteket, templomokat és vállalkozásokat. Youngstownban a magyarok gyakran az East Side alsó részén éltek, más bevándorló közösségek vagy acélgyárak közelében.

A Hirlapot csütörtökönként, a United Printing Company jelentette meg magyarul és részben angol. A példányszám kezdetben 7000 körül volt. A tartalom európai híreket tartalmazott, különös tekintettel a magyar eseményekre és a politikára; egészségügyi információk és tippek; eredeti írások; egyházi hírek; helyi rendezvények; üzleti hirdetések; és általános politikai hírek. A Hirlap beszámolt az Amerikai Magyar Szövetségről is, az 1906-ban Cleveland-ban alapított közhasznú társaságról. A Hirlap pénzügyi nehézségek miatt 1942-ben beszüntette a kiadványt, és a legnagyobb és legrégebbi amerikai magyar újság, a Cleveland Szabadság ("Szabadság") beolvasztotta. A záró kiadásban a Hirlap olvasóinak megköszönték hűségüket és folyamatos támogatásukat, és elmondták, hogy helyi híreik továbbra is a Szabadságon keresztül elérhetők lesznek.

Az újság valamennyi kiadása elérhető az interneten.


Nincsenek megjegyzések