Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Berkeley új magyar kulturális múzeuma: Orly Museum of Hungarian Culture

 Berkeley Szent Hegyének lejtőin megbújva található a magyar kultúra egy kis szigete, amely ablakot nyit Európa egyik legkövetkezetesebb, de...


 Berkeley Szent Hegyének lejtőin megbújva található a magyar kultúra egy kis szigete, amely ablakot nyit Európa egyik legkövetkezetesebb, de félreértett népére - kezdi az Orly Museum of Hungarian Culture múzeum bemutatását a Berkeleyside kaliforniai online újság.

Az Arch St. 1720. szám alatti egykori családi ház ma Berkeley legfiatalabb múzeuma, az Orly Magyar Kultúra Múzeum, amely minden hónapban két szombat délután ingyenesen látogatható. Az Elvira J. Orly Machell és idősebb nővére, Orly Magyary Ilona által alapított és vezetett múzeum 2019 szeptemberében nyílt meg, hogy aztán fél évvel később a világjárvány miatt bezárják.

A múzeum azt a házat foglalja el, ahol az Orly nővérek tizenéves korukat töltötték. Amerikai születésű szüleik, Cyrill és Elvira Orly olyan magyar bevándorlók gyermekei voltak, akik az Osztrák-Magyar Monarchia azon területeiről származtak, amelyek az első világháborút követően végül Románia és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság uralma alá kerültek. Cyrill és Elvira évtizedeken át központi szerepet játszott a Bay Area magyar közösségében, elindították a Dalárda színházi és énekegyüttest, és segítették a Bay Area-ban letelepedett magyar bevándorlók és menekültek életét.

A múzeum kiállításai között a közelmúlt magyar történelmének kulcsmomentumaira, például a kommunista uralom elleni 1956-os felkelésre utalnak, amelyet a Szovjetunió vert le. A múzeumban számos kulturális műtárgyat láthatunk, amelyeket Orlyék gyűjtöttek vagy más családok adományoztak, köztük bonyolult hímzésekkel díszített hagyományos viseleteket, valamint a híres magyar porcelángyárak, a Herend, a Zsolnay és a Fischer cégek gyönyörű figuráit, tálait és asztali terítékeit. Két működő cimbalom is található a múzeumban, nagyméretű közép-európai kalapácsos hangszer, amelyet gyakran használnak roma együttesekben.

A cikk beszámol a múzeum életéről, eseményeiről is, és a koncertekről, amiket rendszeresen rendeznek a helyszínen.

Nincsenek megjegyzések