Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Felhívás: Jelölje az első magyar-amerikai dokumentumfilmet az Egyesült Államok Nemzeti Filmregiszterébe!

  Szavazzon a TORN FROM THE FLAG-re ITT! A beküldési űrlap 5 angol nyelvű kérdésből áll, és kitöltése mindössze 2 percet vesz igénybe. A Kon...

 Szavazzon a TORN FROM THE FLAG-re ITT!
A beküldési űrlap 5 angol nyelvű kérdésből áll, és kitöltése mindössze 2 percet vesz igénybe.

A Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregisztere (US National Film Registry) a "kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontból jelentősnek" ítélt, megőrzésre javasolt filmek listája. Ezek a mozgóképek az amerikai kultúra szempontjából maradandó jelentőségű alkotások, amelyek tükrözik az amerikai nép és nemzet értékrendszerét.

A Nemzeti Filmnyilvántartás intézménye hagyományosan csak olyan filmeket fogad el, amelyeket amerikai vállalatok vagy magánszemélyek készítettek, jellemzően moziforgalmazásra, illetve filmeket, amelyeket fesztiválokon kerültek bemutatásra és díjakkal kerültek elismerésre. A jelölt filmnek legalább 10 évesnek kell lennie.

A film angol nyelvű plakátja
A TORN FROM THE FLAG (A lyukas zászló) című, Oscar versenybe is bejutott film 2007-ben került a mozikba, 21 filmfesztiválon mutatták be, és nyolc díjat nyert. A filmet meghívták és bemutatták az Egyesült Államok Kongresszusában is, és bekerült a Kongresszusi Jegyzőkönyvbe. Magyarország köztársasági elnöke és miniszterelnöke a Szabadságharc Hőse díjjal tüntette ki az alkotást. 

A TORN FROM THE FLAG (A lyukas zászló) a hidegháborúról, a kommunizmus nemzetközi hanyatlásáról és az 1956-os magyar forradalomról szól. Több kritikus és történész szerint a dokumentumfilm "a magyar felkelés eddig filmre vitt legátfogóbb krónikája" és "a valaha készült legjobb dokumentumfilm" a témában. 

Magyarok, akik meghaltak a szabadságért - archiv
A Kongresszusi Könyvtár a közönség által jelölt több ezer filmet megvizsgálva évente választja ki a Nemzeti Filmnyilvántartásba kerülő filmeket, összesen 25 filmet, amelyek újonnan kerülnek a nyilvántartott filmek listájára. 

A felhívásban a filmszerető közönséget kérik, hogy nyújtson be jelölést a javasolt filmek közül a nyilvántartásba vétel megfontolására. A határidő szeptember 15.-e körül jár le. Ajánlását online űrlapon keresztül küldheti be ITT. Kérjük, hogy szavazatát minél hamarabb adja le. A filmet kizárólag angol címmel (Torn from the Flag) tüntesse fel. 

Kongresszusi jegyzőkönyv
A beküldési űrlap 5 angol nyelvű kérdésből áll, és kitöltése mindössze 2 percet vesz igénybe. A TORN FROM THE FLAG (A lyukas zászló) az első amerikai magyar film, amelyet a National Film Registry-be jelöltek. A Kongresszusi Könyvtár különösen fontosnak tartja, hogy kevésbé ismert filmek is jelölve legyenek. 

A TORN FROM THE FLAG-et (A lyukas zászló) idén kifejezetten azért jelölték, mert a film az 1956-os magyar szabadságharcnak állít emléket, és 2021-ben lesz az események 65. évfordulója. 

Díjak és elismerések
A TORN FROM THE FLAG-et mintegy 20 000 emberből, 2000 pénzügyi támogatóból és 50 nonprofit szervezetből álló közösség hozta létre. Ez lett az észak-amerikai magyar közösség eddigi legnagyobb projektje.

A világ több országában a TORN FROM THE FLAG (A lyukas zászló) film ma már egyetemi, főiskolai és középiskolai oktatásügyi taneszköz. A Teach with Movies nevű nonprofit szervezet a magyar-amerikai dokumentumfilm DVD-jét történelem, politológia, film/mozi/médiaművészet és európai tanulmányok és tantárgyak számára oktatásügyi segédanyagnak javasolja. 

Kérjük, támogassa a TORN FROM THE FLAG-et (A lyukas zászló) a National Film Registry rövid online jelölési űrlapjának kitöltésével ITT, hogy a magyar-amerikai film az Egyesült Államok védett filmtörténelmének részévé válhasson.

Az alkotó gárda nevében:

Kovács Klaudia
író, rendező, producer

A filmet magyarul itt lehet megnézni: https://vimeo.com/ondemand/alyukaszaszlo
A filmet angolul itt lehet megnézni: https://vimeo.com/ondemand/tornfromtheflag

Nincsenek megjegyzések