Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

latest

Óss Enikó, a Los Angelesben működött Thália Stúdió igazgatója kapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést

 Óss Enikő már évek óta Magyarországon él családjával, de Los Angeles magyarsága jól emlékezhet rá , és az általa igazgatott Thália magyar s...


 Óss Enikő már évek óta Magyarországon él családjával, de Los Angeles magyarsága jól emlékezhet rá, és az általa igazgatott Thália magyar színház előadásaira.

Óss Enikő Facebook üzenetében számolt be róla, hogy idén többek között neki ítélték oda, és az Augusztus 20-ai ünnepségek alkalmával a Pesti Vigadóban átvette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Los Angelesben és környékén diaszpórában élő magyarság megmaradását a magyar színházi hagyományok továbbadásával szolgáló művészi tevékenysége elismeréseként Óss Enikő színművész, író, a Thália Stúdió Los Angeles-i Magyar Színkör alapítója részére Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át.

Óss Enikő Kolozsváron született, Marosvásárhelyen kezdte tanulmányait, Budapesten a Színművészeti Akadémián folytatta (1962–1964), majd a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián szerzett oklevelet. 1965-től 1977-ig a Nagyváradi Állami Színház magyar tagozatának a tagja. A Nagyváradról az Egyesült Államokba emigrált színésznő férjével, Varga Tiborral együtt hozta létre és működtette a Thália Stúdiót, 25 éven át. A társulat történetét 2019-ben könyvben is megírta. Jelenleg Budapesten él. 

Gratulálunk Óss Enikőnek a magyar állami elismerésért.

Nincsenek megjegyzések